Petrokemiju bi odbijenica CERP-a stajala 334 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 14. veljača 2022. u 22:00
Dioničarima koji ne prihvate prijedlog delistiranja s ZSE Uprava Petrokemije ponudila je naknadu od 33,86 kuna po dionici/I- Šoban/PIXSELL

Natpolovični udjel od 54,52% u Petrokemiji drži tvrtka Ine i PPD-a – Terra mineralna gnojiva, dok država izravno, preko CERP-a ima 17,90% dionica, te još 27,27% preko Fonda za financiranje razgradnje NEK, Janafa i Plinacra.

Tjedan dana uoči glavne skupštine na kojoj je jedna od točaka i delistiranje sa ZSE, Uprava Petrokemije objavila je i iznos pravične naknade za dioničare koji ne podupru taj prijedlog.

Riječ je o 33,86 kuna po dionici, što je prosječna cijena utvrđena kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenihtri mjeseca prije objave poziva za skupštinu. Natpolovični udjel od 54,52% u Petrokemiji drži tvrtka Ine i PPD-a – Terra mineralna gnojiva, dok država izravno, preko CERP-a ima 17,90% dionica, te još 27,27% preko Fonda za financiranje razgradnje NEK, Janafa i Plinacra.

Manjinski dioničari imaju tek 0,3% i po svemu sudeći, naknada je usmjerena na tu kategoriju suvlasnika. U CERP-u, istina, još nisu donijeli konačnu odluku, a njome će se, prema dosadašnjoj praksi, dalje ravnati i ostali državni dioničari.

Teoretski, kad bi prijedlog, osim Terre, podupro dovoljan broj drugih dioničara, bez CERP-a, njegova bi mu odbijenica bila isplativa, donijela bi čak 333,6 milijuna kuna.

No, prije odluke država provodi analizu stanja u Petrokemiji, kako bi utvrdila stvarnu vrijednost dionice, čija je nominala 10 kuna, a obim trgovanja na burzi je simboličan i pitanje je odražava li realnu sliku.

Za odluku će se nastojati sagledati i širi kontekst i moguće posljedice za tvrtku kada bi se odlučili za scenarij koji bi donio prihod od uzimanja pravične naknade. Teško da bi Petrokemija mogla provesti toliku isplatu, pa je već iz toga već vidljivo kakav će stav zauzeti država i njezini sudionici u vlasničkoj strukturi.

U iduća dva tjedna čeka se i odluka države o njezinoj vlasničkoj participaciji u Petrokemiji – do 28. veljače na stolu je i ponuda turskog Yildirima, koji jezainteresiran za preuzimanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close