PBZ/CO postao najveći dioničar Zagrebačke burze

Autor: Tomislav Pili , 21. rujan 2017. u 13:45
Fondu je 100.000 dionica ZSE-a prodala nekadašnja brokerska kuća, tvrtka Investco

Od prošlog petka do utorka PBZ/CO je u kupnju dionica Zagrebačke burze uložio 1,7 mil. kuna i sada drži 7,2%.

Stara garda vlasnika Zagrebačke burze (ZSE) polako prepušta dionice velikim investitorima. Tako je vodeći dioničar, tvrtka Investco, početkom tjedna izvijestila da je u petak prodala 200.000 dionica ili gotovo polovicu svog udjela u ZSE-u.

To je dovelo i do značajne promjene u dioničarskoj strukturi. Najveći pojedinačni dioničar sada je mirovinski fond kategorije B PBZ/Croatia osiguranje sa 7,2 posto udjela. Fond je prije bio na četvrtom mjestu najvećih dioničara s malo više od pet posto udjela. Investco je sada treći dioničar, s 5,4 posto udjela, nakon alternativnog investicijskog fonda Outfox Macro Income kojim upravlja InterCapital Asset Management, a koji drži malo manje od šest posto dionica. Prema objavi na Zagrebačkoj burzi, PBZ mirovinac kupio je od Investca 100.000 dionica.  

Tko je kupac ostalih 100.000 u ovom trenutku nije poznato, ali će izaći na vidjelo kroz desetak dana kada Zagrebačka burza objavi mjesečne podatke o vlasničkoj strukturi temeljem zakonske obveze. No, PBZ/CO se očito nije zadovoljio prošlotjednim paketom, pa je u utorak dokupio još 18.965 dionica, odnosno dodatnih 0,4 posto, stoji u obavijesti objavljenoj jučer. Ukupno je u te dvije transakcije PBZ/CO uložio 1,7 milijuna kuna. Iz tog fonda nisu imali komentara na upit o tim kupnjama. Do zaključenja broja nije pristigao ni komentar iz Investca koji već neko vrijeme smanjuje svoj udjel u domaćem tržištu kapitala, doduše u mnogo manjem obimu od prošlotjedne prodaje. Objave s internetske stranice ZSE-a govore da je Investco prodavao dionice 10. i 11. kolovoza te 19., 21. i 26. lipnja.

 

3,1 posto

udjela u ZSE imao je PBZ/CO na početku ulaska u vlasništvo

U tih pet transakcija Investco je ukupno prodao 8325 dionica. Ostali dioničari Zagrebačke burze u neslužbenom razgovoru tvrde kako ih ne čudi da Investco izlazi iz vlasničke strukture.  Naime, Investco je bio jedan od najstarijih brokeraja u Hrvatskoj, osnovan još 1990. godine, a na čelu tvrtke nalazi se Miroslav Blažev, jedan od veterana domaćeg tržišta kapitala. Poslovanje s trgovanjem vrijednosnicama Blažev gasi sredinom 2009. godine kada je kriza na domaćem tržištu kapitala, ali i cijelom gospodarstvu počela pokazivati prve izraženije naznake. Kako stoji na njihovoj internetskoj stranici, tijekom postojanja Investco je ostvario promet vrijednosnicama od tri milijarde eura. Među reference navode i savjetovanje Agrokora u prvoj akviziciji u Srbiji.

Od 2009. Investco se preregistrirao u tvrtku za poslovno savjetovanje. Stoga financijaši smatraju kako Investcu vlasništvo u Zagrebačkoj burzi više nije u fokusu s obzirom na to da se već godinama ne bavi brokerskim biznisom. Dioničari smatraju kako PBZ mirovinac izbijanjem na čelnu poziciju pokazuje vjeru u domaću burzu. "Bilo bi dobro da još više institucionalnih investitora uđe u vlasništvo", kazao je jedan od dioničara.  S promjenom vlasničke strukture zadovoljni su i na Zagrebačkoj burzi.

"Drago nam je što su institucionalni investitori pokazali povjerenje u Zagrebačku burzu. Pozitivne efekte već vidimo jer se ranijim ulaskom mirovinskih fondova i EBRD-a poboljšalo korporativno upravljanje i transparentnost kompanije", izjavila je predsjednica Uprave Ivana Gažić. Nada se i da će institucionalni investitori posredno sudjelovati u njihovim projektima. "Primjerice, projekt SME Growth Market dizajniran je kako bi male i srednje tvrtke lakše došle do kapitala na tržištu, a tu je dobrodošlo sudjelovanje institucionalnih investitora", dodala je Gažić.

Kako sada stvari stoje, vrlo su male šanse da će PBZ/CO značajnije povećavati svoj udjel s obzirom da investitori za stjecanje udjela u burzi većeg od 10 posto moraju tražiti posebno odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Podsjetimo, PBZ/CO ušao je u vlasničku strukturu krajem 2015. godine u dokapitalizaciji ZSE-a. Ispočetka je bio osmi dioničar s 3,1 posto udjela. Financijaši ističu kako su cijene dionica Zagrebačke burze trenutno na svega 14 kuna, odnosno najnižim razinama od uvrštenja 31. kolovoza prošle godine. Tržište muči i strahovit pad prometa izbijanjem krize u Agrokoru. Nakon obećavajućeg prvog tromjesečja s 1,42 milijarde kuna prometa, drugo tromjesečje donijelo je potonuće na 923,1 milijun kuna. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

i odmah ukinuti blackout sistem trgovanja. i kazniti one koji su ga uveli i upropastili burzu i doveli je na ove grane.

sad upravu promijeniti i pozabaviti se novim listanjima na burzi a ne glupostima ala funderbeam.

Mogu samo reći tradicionalno, sram ih bilo !
Obavezni fond.
Nečiju su penziju spalili !
Jer ova ekipa na Burzi, ne može toliko zaraditi koliko može potrošiti.

New Report

Close