Pale svjetske burze

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. lipanj 2023. u 10:28
Foto: Reuters

Norveška i švicarska središnja banka također su iznenadile povećanjem kamata, a očekuje se i daljnji rast kamata u eurozoni.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer je splasnula sklonost ulagača prema riziku, s obzirom da se rast gospodarstava usporava, a središnje banke zbog visoke inflacije i dalje podižu kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 1,7 posto, na 33.727 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,4 posto, na 4.348 bodova, a Nasdaq indeks 1,45 posto, na 13.492 boda.

Nakon pet tjedana rasta, S&P 500 našao se prošloga tjedna pod pritiskom jer nije bilo vijesti koje bi podržale daljnji rast cijena dionica.

Od početka godine S&P 500 porastao je više od 13 posto, a zamah tržišta ponajviše se temeljio na nadi ulagača da je ciklus povećanje kamata američke središnje banke pri kraju.

I doista, nakon više od godinu dana rasta kamata, ciklus je pri kraju. No, ostaju pitanja hoće li Fed kamate povećati još jednom ili dva puta u ovoj godini, na koje razine i koliko će se dugo cijena novca zadržati na tim povišenim razinama.

U izvješću Kongresu o gospodarskoj situaciji predsjednik Feda Jerome Powell ponovio je da će se kamatne stope vjerojatno trebati dodatno povećati kako bi se suzbila inflacija.

„Tržište vjeruje da će Fed još jednom povećati kamate, a ne dva puta, kako najavljuju nedavne prognoze čelnika središnje banke. Powell je ponovio da će podizanje kamata ovisiti o budućim gospodarskim pokazateljima, a Wall Street očekuje da će inflacija pasti brže, a nezaposlenost porasti prije nego što to očekuje Fed”, objašnjava Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

Rast gospodarstva se usporava, što će pritisnuti zarade kompanija, dok Fed signalizira daljnje povećanje kamata u ovoj godini jer se inflacija još uvijek kreće znatno iznad njegovih ciljanih razina.

Zbog toga su ulagači posljednjih dana oprezni.

Tim više što, osim Feda, i druge središnje banke u zapadnim gospodarstvima podižu kamate.

Prošloga je tjedna ulagače neugodno iznenadila britanska središnja banka agresivnijim nego što se očekivalo povećanjem ključnih kamata, za 0,50 postotnih bodova.

Norveška i švicarska središnja banka također su iznenadile povećanjem kamata, a očekuje se i daljnji rast kamata u eurozoni.

Zbog toga su i na europskim burzama prošloga tjedna cijene dionica pale. Londonski FTSE skliznuo je 2,4 posto, na 7.461 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,2 posto, na 15.829 bodova, a pariški CAC 2,4 posto, na 7.163 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close