Otvaranje burze u Moskvi uvećalo bogatstvo oligarha za 14 milijardi dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 27. ožujak 2022. u 22:00
Imovina Genadija Timočenka porasla je za 2,3 milijarde dolara, na 17,5 milijardi/Reuters

Skočila vrijednost ruskih dionica otvaranjem trgovanja nakon gotovo mjesec dana.

Bogatstvo 20 najimućnijih Rusa na dan ponovnog otvaranja trgovanja na moskovskoj burzi 24. ožujka, povećalo se za 14,1 milijardu dolara, izračunao je Forbes.

Bogatstvo prvih 20 milijardera Forbes je procijenio na temelju zaključnih cijena dionica njihovih poduzeća kojima je trgovano u četvrtak, u usporedbi s vrijednošću imovine iskazane po zaključnim cijenama prethodnog trgovinskog dana, 25 veljače.

Sretni Leonid i Genadij
Lideri u apsolutnom rastu bogatstva su suvlasnici plinske tvrtke Novatek Leonid Mikelson i Genadij Timočenko. Mikelsonovo bogatstvo krajem prošloga tjedna je poraslo za 2,5 milijardi dolara, na 20,6 milijardi, a Timočenkovo za 2,3 milijarde dolara, na 17,5 milijardi. Novatekove dionice u četvrtak su poskupjele za gotovo 6%, zahvaljujući rastućim cijenama plina.

Bogatstvo suvlasnika Norilsk Nickela Vladimira Potanina povećalo se za 1,9 milijardi dolara – prije otvaranja trgovanja procijenjeno na 21,7 milijardi dolara, a na kraju trgovanja već je iznosilo 23,6 milijardi. Razlog bi mogao biti nagli rast cijena nikla, čiji je jedan od najvećih svjetskih dobavljača upravo Norilsk Nickel. Samo zadnja dva dana taj metal je poskupio ukupno 32%.

32

posto porasla je cijena nikla u zadnja dva radna dana prošloga tjedna

Bogatstvo glavnog vlasnika naftne kompanije Lukoil, Vagita Alekperova također je jučer značajno poraslo, za gotovo 1,5 milijardi dolara, na 19,5 milijardi. Sulejman Kerimov zatvara prvih pet u apsolutnom rastu: njegova obitelj posjeduje kontrolni udio u tvrtci za rudarenje zlata Polyus.

Dionice Polyusa porasle su za 10,6% u jednom danu, a bogatstvo obitelji za 1,25 milijardi dolara, na 11,4 milijarde. Postotno je, kao i apsolutno, najveći dobitnik Genadij Timočenko (+15,4%), a drugi je vlasnik proizvođača gnojiva PhosAgro Andrej Guriev: bogatstvo njegove obitelji poraslo je za 15,3% u jednom danu, na 7,32 milijarde dolara.

Reakcija tržišta
Trgovanje na moskovskoj burzi u četvrtak je održano prvi puta nakon 25. veljače. Dan ranije burza je zaključila trgovanje s padom indeksa rublje za jednu trećinu, dok je indeks RTS-a koji se računa u dolarima tada pao za 38%.

Tako su tržišta reagirala na najavu predsjednika Vladimira Putina o početku “specijalne operacije” u Ukrajini. Indeks Moskovske burze porastao je u četvrtak za 4,4 posto na 2579 bodova, a RTS je pao za 9 posto.

Odvojeno, Rusija je kao odgovor na zamrzavanje dijela svojih rezervi, primijenila zrcalnu mjeru i ograničila novčani tijek prema “neprijateljskim zemljama”, priopćila je u petak ruska središnja banka.

Banka Rusije podsjeća da je vlada kao odgovor na zapadne sankcije već zabranila prodaju vrijednosnih papira stranim ulagačima i povlačenje sredstava iz ruskog financijskog sustava. Prema podacima ruske središnje banke, 18. veljače ruske međunarodne pričuve dosegnule rekordnih 643,2 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close