Otkupom vlastitih dionica HT umiruje kritike da gomila ‘keš’

Autor: Ana Blašković , 28. lipanj 2017. u 22:01
Potez Uprave Davora Tomaškovića pozdravit će investitori jer im podiže vrijednost ulaganja/Marko Lukunić/PIXSELL

Najveći iznos dionica koji kompanija cilja otkupiti je 2,5 milijuna komada, a bit će povučene bez smanjenja temeljnog kapitala, kažu u HT-u.

Idućeg ponedjeljka Hrvatski telekom pokreće program otkupa vlastitih dionica vrijedan pola milijarde kuna. Program će se provoditi do 20. travnja 2021., a najveći iznos dionica koji se njime targetira je 2,5 milijuna komada, objavila je kompanija na Zagrebačkoj burzi.

"Vlastite dionice stečene u sklopu tog programa bit će povučene bez smanjenja temeljnog kapitala, što će povećati udjele preostalih dionica u istom, a time će se stvoriti i koristi svim dioničarima u vidu dodatnog povrata sredstava dioničarima, pored redovite dividende i kroz poboljšanu kapitalnu strukturu", napominju iz HT-a.  Time će nacionalni telekom umiriti dioničare, među kojima i mirovinske i investicijske fondove, koji godinama kritiziraju HT da nepotrebno, odnosno na štetu dioničara, gomila gotovinu. Inače, na poziciji gotovine trenutačno je 2,9 milijardi kuna, što je ekvivalentno 20 posto trenutne tržišne kapitalizacije kompanije.

 

2,9 mlrd.

kuna trenutačno je slobodne gotovine u poslovnim knjigama HT-a

Izabrali InterCapital
Odluku Uprave o 'buybacku' potvrdila je glavna skupština još lani u travnju, a provodit će ga brokerska kuća InterCapital vrijednosni papiri. Trenutačno HT ima 81.888.535 izdanih dionica, od čega je 2966 vlastitih. Dionice će HT stjecati pod nizom uvjeta; dnevni volumen kupnje ne smije prelaziti 25 posto prosječnog dnevnog volumena trgovanja u zadnjih 20 trgovinskih dana na ZSE.  Najviša cijena otkupa ne smije biti iznad, odnosno ispod, 10 posto prosječne cijene prethodnog trgovinskog dana, kao i da cijena u otkupu  neće prelaziti najvišu cijenu u zadnjoj neovisnoj transakciji i cijenu najviše trenutne neovisne ponude na burzi. InterCapital će dionice kupovati na ZSE kroz knjigu ponuda, blok transakcijama ili na tenderima, a stečene dionice HT će poništiti krajem svake poslovne godine.

Učinkovitije s novcem
U komentaru investitorima InterCapital ističe da bi taj otkup mogao ponuditi bolji porezni tretman u odnosu na dividende za određene klase investitora, kao i da to "napokon pokazuje konkretne aktivnosti na učinkovitijem korištenju velikog novca, što uključuje i nedavnu HT-ovu akviziciju Crnogorskog Telekoma".

"Tržište obično pozitivno reagira na vijesti o otkupu, pogotovo ako se dionice smatraju podcijenjenima. HT-ova najava programa podrazumijeva 500 milijuna kuna za izdvajanje za otkup 2,5 milijuna dionica, što iznosi nešto više od 3% ukupnog broja dionica", kažu. Dodaju da su se takvom potezu nadali i zazivali ga jer  zadržavanje prekomjerne gotovine bez jasnog plana upotrebe ne maksimalizira prinos dioničara, zaključuju u toj brokerskoj kući. 

Komentirajte prvi

New Report

Close