Oštar pad, rast gospodarstava usporava: ‘Pitanje je koliko će ti oblaci biti tamni i hoće li izazvati recesijsku oluju’

Autor: Poslovni.hr/H , 23. ožujak 2019. u 08:39
FOTO: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi potonuli više od 1,7 posto, što je njihov najveći dnevni pad od početka siječnja, a posljedica je novih naznaka usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Dow Jones skliznuo je 460 bodova ili 1,77 posto, na 25.502 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,90 posto, na 2.800 bodova, a Nasdaq indeks 2,50 posto, na 7.642 boda.

Oštar pad indeksa posljedica je strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva, nakon slabijih nego što se očekivalo podataka o tvorničkoj aktivnosti u SAD-u, kao i slabljenja aktivnosti u eurozoni i Japanu u ožujku.

„Ne bih iz toga zaključio da će uskoro biti recesije. No, na horizontu se pojavljuju oblaci. Pitanje je koliko će ti oblaci biti tamni i hoće li izazvati recesijsku oluju”, kaže Bernard Baumohl, direktor u tvrtki Economic Outlook Group.

Posljednjih tjedana cijene su dionica snažno rasle, ponajviše zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine te porukama američke središnje banke da u ovoj godini neće povećavati kamatne stope.

Međutim, mnogi makroekonomski podaci u posljednje vrijeme ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, od SAD-a i Kine, do Japana i eurozone, što bi moglo negativno utjecati na poslovne rezultate kompanija.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih 10 jučer je zabilježen pad cijena dionica, a blago je ojačao samo komunalni sektor.

Nakon jučerašnjeg pada, Dow Jones izgubio je u cijelom proteklom tjednu 1,3 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,8, a Nasdaq indeks 0,6 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,01 posto, na 7.207 bodova, dok frankfurtski DAX potonuo 1,61 posto, na 11.364 boda, a pariški CAC 2,03 posto, na 5.269 bodova.

Komentari (2)
Pogledajte sve


HAHAHA tri najvece burze su akumulirano porasle preko 35% ove godine a vi trabunjate o recesiji. Mamicu vam pa kome vi oci mazete 😊

Istina no Italija je u recesiji,a Njemacka je vrlo blizu od vecih drzava u EU.
USA samo usporava znatno rast i dalje je “lokomotiva svjetske ekonomije”!

HAHAHA tri najvece burze su akumulirano porasle preko 35% ove godine a vi trabunjate o recesiji. Mamicu vam pa kome vi oci mazete 😊

New Report

Close