Osnivači špijunske tvrtke ušutkali buduće dioničare

Autor: Tomislav Pili , 30. rujan 2020. u 22:00

Na Wall Streetu počelo trgovanje dionicama Palantir Technologiesa koji pruža podatke obavještajnim službama i ima vrlo neobičnu dioničarsku strukturu.

Kontroverzna kompanija pripremila je jednako takav izlazak na burzu. Palantir Technologies, tvrtka koja se bavi pružanjem analitičkih podataka za američke obavještajne službe, jučer je uvrstila svoje dionice na burzu, no investitori koji su ih kupili neće imati nikakav utjecaj na njezino poslovanje. Naime, troje osnivača pravno su se osigurali da njihovo vlasništvo bude doživotno zacementirano.

Neobični aranžman

Kako piše Financial Times, u dokumentima poslanima američkom financijskom regulatoru, Komisiji za burze i vrijednosnice (SEC), dva tjedna uoči izlaska na burzu Palantir je objavio i niz upozorenja o efektima neobično složenog aranžmana čiji je cilj zadržavanje kontrole nad kompanijom u rukama troje osnivača – Petera Thiela, nekadašnjeg suosnivača PayPala i najglasnijeg simpatizera Donalda Trumpa u Silicijskoj dolini, zatim izvršnog direktora Alexa Carpa te predsjednika Stephena Cohena. Tri dana kasnije novi dokument je otkrio da navedeni trojac ima pravo „jednostrano prilagoditi“ svoja glasačka prava.

Dokumenti naglašavaju kontroverzni model korporativnog upravljanja u Palantiru koji ide korak dalje od uobičajenog zadržavanja kontrole osnivača nad kompanijom. Čak i sama kompanija priznaje da su neke odredbe „novost“ u korporativnom upravljanju. Primjerice, određeno je da trojac osnivača zadrži kontrolu nad kompanijaom čak i ako njihov zajednički udjel padne na svega 6 posto. Nadalje, podatak koliki točno udjel osnivači drže bit će poznat samo ako ga oni osobno objave. Ako žele da određeni dioničari zadrže kontrolu, kompanije u pravilu izdaju povlaštene dionice koje daju više glasačkih prava od redovnih.

Međutim, u Palantirovu slučaju takve dionice drži više postojećih dioničara, a ne samo tri osnivača. Thiel, Carp i Cohen drže malo manje od 30 posto dionica, ali imaju tek 40 posto glasačkih prava. Kako bi ojačali svoj utjecaj, odlučili su da kompanija izda i treću vrstu dionica, koje posjeduju samo oni kroz posebnu zakladu. S tim dionicama, Thiel, Carp i Cohen imaju ukupno 49,99 posto glasačkih prava što je dovoljno da imaju kontrolu nad svim bitnim odlukama. Iako bi ovakvi aranžmani trebali djelovati odbijajuće za ulagače, financijski analitičari smatraju da je apetit Wall Streeta prema tehnološkim dionicama trenutno toliko velik da će investitori zažmiriti na činjenicu da im kupljene dionice neće dati nikakav utjecaj.

Najiščekivaniji izlazak

Naime, izlazak Palantira na burzu jedan je od najiščekivanijih ovogodišnjih događaja na Wall Streetu, uz uvrštenje Airbnba krajem godine. Valja naglasiti kako se Palantir odlučio za izravno uvrštenje, što znači da kompanija neće prikupiti kapital prodajom novih dionica kao u „klasičnoj“ početnoj ponudi dionica, već će postojeći investitori prodavati svoje dionice. Njujorška burza u utorak je postavila referentnu cijenu dionice na 7,25 dolara čime je Palantir uoči burzovne premijere vrednovan na 15,8 milijardi dolara. Početna cijena dionica postavljena je u nižem dijelu raspona u kojem se njihova vrijednost kretala od kraja lipnja, od 4,17 do 11,50 dolara.

Inače, do prije pet godina Palantir je vrijedio čak 20 milijardi dolara. Pad vrijednosti posljedica je promjene percepcije čime se ta kompanija osnovana 2003. zapravo bavi. Naime, tajnoviti ugovori sa Središnjom obavještajnom agencijom (CIA) i ostalim vladinim agencijama nisu mogli biti pravi putokaz investitorskoj zajednici. Isprva se smatralo da je Palantir ustvari softverska kompanija, no sada sve više prevladava mišljenje da se radi o manje atraktivnoj konzultantskoj tvrtki.

Komentirajte prvi

New Report

Close