‘Ako ne stignu doista sjajni rezultati, tržište će i dalje biti nestabilno’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. listopad 2012. u 07:58
EPA

Zahvaljujući popuštanju monetarne politike vodećih središnjih banaka u svijetu, S&P 500 indeks dosegnuo je nedavno najviše razine u otprilike pet godina…

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer dobre vijesti s američkog tržišta rada nisu umirile ulagače koji su zabrinuti zbog slabih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. 

Dow Jones oslabio je 18 bodova, ili 0,14 posto, na 13.326 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 posto, na 3.049 bodova. S&P 500 ojačao je, pak, 0,02 posto, na 1.432 boda. Prošloga je tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao za 30.000, na 339.000, najnižu razinu u četiri i pol godine. Premda je to znatno veći pad nezaposlenosti nego što se očekivalo, na tržištu nije zavladala euforija jer bi to mogla biti samo posljedica sezonskog utjecaja, kažu analitičari. Ulagači su oprezni zbog slabog početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata. Kako se očekuje da će dobit 500 kompanija iz S&P indeksa u trećem tromjesečju biti manja za gotovo 3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što bi bio prvi pad njihovih zarada u tri godine, u posljednjih pet dana S&P 500 indeks izgubio je 2 posto.

„Osim ako ne stignu doista sjajni poslovni rezultati, vjerujem da će tržište još neko vrijeme biti nestabilno“, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki Banyan Partners. Zahvaljujući popuštanju monetarne politike vodećih središnjih banaka u svijetu, S&P 500 indeks dosegnuo je nedavno najviše razine u otprilike pet godina, pa je samo oko 8 posto udaljen od najviših razina u povijesti. No, postavlja se pitanje jesu li te razine održive, s obzirom da posljednjih mjeseci svi makroekonomski podaci ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava i da se očekuje pad zarada kompanija.

„Jako smo blizu rekordnim razinama, a puno je priča da nema razloga da je tržište tako visoko, stoga su se ulagači odlučili pokupiti dobit s tržišta“, kaže Doreen Mogavero, direktorica u tvrtki Mogavero, Lee & Co. Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 6,10 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,52 milijarde.

Među najvećim gubitnicama bila je jučer dionica Applea, s padom cijene za 2 posto, jer je američki prizivni sud poništio odluku nižeg suda o zabrani prodaje Samsungovog Galaxy Nexus smartphonea, što je Apple tražio kako bi zaštitio svoja patentna prava.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle, nakon tri dana pada. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,92 posto, na 5.829 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,06 posto, na 7.281 bod, a pariški CAC 1,42 posto, na 3.413 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close