Organiziranje malih investitora poput slučaja GameStop jest manipulacija

Autor: Poslovni dnevnik , 17. veljača 2021. u 22:00
Mali ulagači na platformi Reddit podigli su prašinu kupnjom dionica lanca trgovina videoigrama/REUTERS

Mali ulagači na platformi Reddit podigli su prašinu u siječnju kupnjom dionica američkog lanca trgovina videoigrama GameStopa.

Mali ulagači trebali bi se pri kupnji i prodaji dionica oslanjati na provjerene informacije, upozorava regulator EU-a, poručujući im i da koordinacija trgovine može biti okvalificirana kao manipulacija tržištem.

Mali ulagači na platformi Reddit podigli su prašinu u siječnju kupnjom dionica američkog lanca trgovina videoigrama GameStopa, na čiji su se pad cijene hedge fondovi kladili kratkom prodajom.

Mali su im ulagači kontrirali, podižući cijenu dionica GameStopa za 1700 posto, pa su neki fondovi pretrpjeli teške gubitke.

1700

posto skočila je cijena dionice Gamestopa tijekom siječnja kada je krenula akcija malih ulagača

Digitalna platforma Robinhood nakratko je potom zabranila kupnju dionica, a neki su male ulagače počeli optuživali za manipulaciju tržištem. Zbivanja su privukla pozornost i u Europi koja je također bilježila povećani obujam transakcija.

Iako su tržišni propisi i strukture u EU različiti od onih u SAD-u, ne može se isključiti mogućnost da se nešto slično dogodi i ovdje, ističe Europska agencija za vrijednosnice i tržišta (ESMA) u priopćenju.

Naglašavaju da rasprava o prilikama za kupnju i prodaju dionica sama po sebi ne predstavlja manipulaciju tržištem.

“Manipulacijom bi se mogla okvalificirati organizacija ili provedba koordiniranih strategija trgovine u određenim uvjetima i određenom trenutku kako bi se utjecalo na cijenu”, poručuju.

Komentirajte prvi

New Report

Close