Oprezni ulagači poskupili dionice dobavljača Agrokora

Autor: Tomislav Pili , 10. listopad 2017. u 14:54
Foto: Thinkstock

Nakon predstavljanja revidiranog izvješća koncerna, indeks Zagrebačke burze u blagom minusu od 0,1 posto.

Predstavljanje revidiranog financijskog izvješća Agrokora u ponedjeljak koje je pokazalo “rupu” od 11 milijardi kuna prošlo je praktički bez ikakve vidljive reakcije na Zagrebačkoj burzi, ali je povećalo vrijednost Agrokorovih dobavljača.

Oko 16 sati indeks CROBEX bio je u minusu blagih 0,09 posto na 1811 bodova te je čak i ojačao u odnosu na vrijednost prije obraćanja izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka. Naime, prije 15 sati CROBEX je vrijedio i 0,2 posto manje u odnosu na prethodni trgovinski dan. Što se tiče najvećih Agrokorovih dobavljača s dionicama uvrštenima na burzi, cijene su im redom porasle. Najviše je skočila cijena Kraša, za 1,1 posto na 444,90 kuna, dok je Atlantic grupa ojačala 0,6 posto na 815 kuna. Najlikvidnija Podravka poskupila je 0,4 posto na 295 kuna.

Snažnija ukupna reakcija nije se ni mogla dogoditi s obzirom na povlačenje ulagača koje traje već mjesecima. O tome dovoljno govori ukupni promet koji je nakon 16 sati dosegao tek 2,8 milijuna kuna što je u skladu s likvidnošću u posljednjih nekoliko dana. U tom kontekstu oprezno trgovanje zbog izvješća najveće hrvatske privatne kompanije bilo je u neku ruku i očekivano.

K tome, s dionicama Agrokorovih kompanija već se mjesecima ne trguje zbog obustave koju je naložila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) jer još uvijek nisu objavile financijsko izvješće. Podsjetimo, kompanije iz sastava koncerna čije dionice kotiraju na burzi – Zvijezda, Ledo, Jamnica, PIK Vinkovci i Vupik – prošloga su tjedna objavile da će o tromjesečnim rezultatima za ovu godinu izvijestiti do kraja listopada.

Prošloga su tjedna, pak, objavljena revidirana financijska izvješća tih i drugih kompanija iz sastava koncerna za 2016. godinu, pokazavši ukupni gubitak od 3,2 milijarde kuna, dok je imovina smanjena za 13 milijardi kuna.    

Komentirajte prvi

New Report

Close