Oporavak industrije u Kini potaknuo europske burze

Autor: Poslovni.hr , 10. kolovoz 2020. u 21:59
Operativni prihodi banke 
spustili su se 11,5 posto na 4,13 milijardi eura REUTERS

Uz naftni sektor, to je potaknulo investitore na kupnju dionica i u ostalim sektorima senzitivnima na gospodarske cikluse, poput banaka, proizvođača vozila i farmaceutske industrije.

Na europskim burzama u ponedjeljak su najvažniji indeksi porasli, a apetit investitorima za rizična ulaganja potaknuo je podatak o usporavanju deflacije proizvođačkih cijena u Kini, koji upućuje na oporavak industrijske proizvodnje druge po veličini svjetske ekonomije. Paneuropski STOXX 600 indeks oko 16 sati bio je u plusu 0,5 posto, pri čemu su najviše na dobitku dionice naftnih kompanija, u prosjeku za 1,2 posto.

Istodobno, frankfurtski DAX porastao je 0,4 posto, na 12.722 boda, londonski FTSE za 0,6 posto, na 6069 bodova, a pariški CAC za 0,6 posto, na 4918 bodova. Sudeći po najnovijem podatku o usporavanju deflacije proizvođačkih cijena, industrijska proizvodnja u Kini postupno se vraća na razine prije pandemije, i to zahvaljujući oporavku potražnje, državnim poticajima i iznenađujuće otpornom izvozu. Naime, kineski statistički zavod objavio je da su proizvođačke cijene u srpnju usporile pad na 2,4 posto na godišnjoj razini, nakon lipanjskog potonuća od 3 posto.

Uz naftni sektor, to je potaknulo investitore na kupnju dionica i u ostalim sektorima senzitivnima na gospodarske cikluse, poput banaka, proizvođača vozila i farmaceutske industrije. Dobitke na burzama donekle ograničava tehnološki sektor, koji je u prosjeku u minusu 0,9 posto. Ovoga tjedna očekuje se skromni obujam trgovanja na europskim burzama, jer je mnogo investitora na godišnjem odmoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close