Oporavak cijena dionica tehnoloških tvrtki blago dignuo azijske indekse

Autor: Poslovni dnevnik , 27. srpanj 2020. u 22:00
Vrijednost kineskih dionica porasla je za 0,3 posto/REUTERS

Ulagače je ohrabrio i podatak da su zarade kineskih industrijskih kompanija u lipnju porasle 11,5 posto na godišnjoj razini.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak blago porasle, nakon oštrog pada krajem prošloga tjedna. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu 0,8 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,2 posto, a blago su, za 0,4 posto, pale i cijene dionica u Hong Kongu. U Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,1 i 1,2 posto.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje oporavku cijena dionica tehnoloških kompanija, nakon što su prošloga tjedna oštro pale i nakon što su neki azijski proizvođači čipova objavili bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Ulagače je ohrabrio i podatak da su zarade kineskih industrijskih kompanija u lipnju porasle 11,5 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Ipak, trguje se oprezno zbog napetosti između SAD-a i Kine. Američki državni tajnik Mike Pompeo kazao je u nedjelju navečer da Washington i njegovi saveznici moraju pronaći kreativne i pouzdane načine kako bi kinesku Komunističku partiju pritisnuli na promjene.

„Predsjednik SAD-a Donald Trump govorio je da je kineski predsjednik Xi Jinping veliki lider. Sada su Pompeove poruke postale puno agresivnije, pa se tržišta plaše daljnje eskalacije sukoba”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi Securities.

Podršku tržištima pruža, pak, nada ulagača u nove poticajne gospodarske mjere u SAD-u, ali i drugim najvećim svjetskim gospodarstvima.

Komentirajte prvi

New Report

Close