Svijet novca
Svijet novca

Odlično polugodište za strane, ali i domaće dionice

Komentar domaćeg i stranog financijskog tržišta.

Poslovni dnevnik
29. srpanj 2023. u 09:05
Indeks Nasdaq rekorder je s preko 38 posto prinosa zahvaljujući potencijalu oko UI/Reuters

Prva polovica godine prinosima je bila više nego dobra, a za američki tehnološki indeks Nasdaq najbolja u zadnjih 40 godina. S&P 500 i njemački indeks DAX ostvarili su prinose od oko 15%, dok je Nasdaq rekorder s preko 38 posto prinosa. Ta razlika dolazi upravo zbog potencijala oko umjetne inteligencije, koja je privukla veliki interes investitora u zadnje vrijeme.

Sektor diskrecijskih potrošačkih dobara i komunikacijskih usluga također je ostvario dobre rezultate u prvom polugodištu. S druge strane, sektori s lošijim prinosom uključuju energetiku i komunalne usluge. Ni domaće burze ne zaostaju, pa je tako hrvatski CROBEX u prvih šest mjeseci ostvario prinos od 18,57 posto, a slovenski SBITOP od 17,61 posto, što je više od S&P 500 i DAX-a.

‘Growth’ sektor kao pobjednik

Razvijena tržišta ostvarila su bolje prinose od tržišta u razvoju, koja su potegnuta niže zbog slabosti na kineskom tržištu. Prošlogodišnji gubitnik, “growth” sektor, otvario je najbolje prinose, dok je prošlogodišnji pobjednik, sektor energetike u prvoj polovini godine bila jedan od sektora s lošijim prinosima. Druga polovina godine zasad nastavlja u dobrom smjeru, s daljnjim rastom glavnih dioničkih indeksa.

Tržišta su posebno dobro reagirala na vijesti o američkoj inflaciji, koja je u lipnju usporila na tri posto na godišnoj bazi. Međutim, borba s inflacijom još nije gotova te se očekuju nova povećanja kamatnih stopa do kraja godine. Referentna kamatna stopa Europske središnje banke (ECB) trenutno iznosi 4 posto, a američke središnje banke FED-a 5,25 posto.

Na zadnji dan svibnja listan je još jedan investicijski fond s čijim se udjelima trguje na burzi (ETF) na Zagrebačkoj burzi. Radi se o 7BET, koji kao refrentnu vrijednost za vrednovanje povrata koristi indeks Bukureštanske burze BET-TR. BET-TR je indeks ukupnog prinosa kod kojeg su dividende uključene u izračun. Indeks se sastoji od najmanje 10, a najviše 20 dionica s Bukureštanske burze.

Dionice koje su u sastavu BET-TR indeksa u pravilu su najlikvidnije dionice na rumunjskom tržištu kapitala. Velik broj investitora prepoznalo ga je kao zanimljivo ulaganje te je kroz lipanj ostvario promet od čak 2,1 milijun eura (za ilustraciju, od dionica, veći redovni promet imala je samo dionica Podravke).

Nova burzovna zvijezda

Vezano za rumunjsko tržište, sredinom lipnja listana je dionica Hidroelectrice. Rumunjski proizvođač električne energije iz hidroelektrana u većinskom državnom vlasništvu ponudio je 19,94% svog kapitala javnosti. Plasman je bio višestruko premašen, a 80 posto dionica otišlo je institucionalnim investitorima. S tržišnom kapitelizacijom od 9,4 milijarde eura, dionica je uključena u indeks s udjelom od 14,4 posto. Na taj način klijenti uvrštenjem 7BET u svoj portfelj mogu dobiti izloženost Hidroelectrici.

* Brokeri InterCapitala

New Report

Close