Odlična poslovna izvješća dat će tek manji predah od rasprodaje dionica

Autor: Poslovni dnevnik , 20. srpanj 2022. u 22:00
Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi snažno porasli/REUTERS

Podizanje kamatnih stopa ipak nije toliko naštetilo američkim kompanijama.

Podizanje kamatnih stopa ipak nije tako naštetilo poslovanju američkih kompanija kako su ranije procjenjivali analitičari i investitori. Unatoč tome, dio analitičara smatra kako to nije dovoljni argument za preokret negativnog trenda koji ove godine vlada Wall Streetom, ali i ostalim vodećim svjetskim burzama.

Naime, na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi snažno porasli jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija. Dow Jones porastao je 754 boda ili 2,43 posto, na 31.827 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,76 posto, na 3936 bodova, a Nasdaq indeks 3,11 posto, na 11.713 bodova.

Dolar kao uteg
Snažan rast indeksa zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija, među ostalim, naftne kompanije Halliburton i proizvođača igračaka Hasbro.

Johnson & Johnson također je izvijestio o većoj zaradi nego što se očekivalo, no cijena dionice te farmaceutske kompanije pala je jer je smanjila procjene zarade u ovoj godini zbog snažnog rasta tečaja dolara, što će negativno utjecati na prodaju.

Vrijednost dolara prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta porasla je od početka godine više od 10 posto, što čini proizvode američkih proizvođača skupljima na inozemnim tržištima.

IBM je procijenio da bi snažan dolar mogao ‘skratiti’ njegove prihode ove godine za otprilike 3,5 milijardi dolara. Stoga je cijena dionice tog tehnološkog diva pala, unatoč većoj kvartalnoj zaradi nego što se očekivalo.

5,8

posto veću dobit ostvarile su tvrtke iz S&P-a 500, kažu procjene

I većina ostalih kompanija izvješćuje o većim zaradama nego što se očekivalo. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju ostvarile 5,8 posto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju.

“Zarade kompanija su bolje nego što su smanjene procjene. To pokazuje da visoka inflacija i zaoštravanje monetarne politike nisu naštetili prihodima kompanija onoliko koliko su se ulagači plašili”, kaže Paul Kim, direktor u tvrtki Simplify Asset Management.

Slika bez promjene
No, očekuje se daljnje povećanje kamatnih stopa američke središnje banke za 0,75 postotnih bodova kako bi se suzbila inflacija, koja je dosegnula najviše razine u više od 40 godina. “Makroekonomska slika nije se promijenila.

Zarade kompanija se smanjuju, visoka inflacija i dalje pritišće, a Fed zaoštrava monetarnu politiku. Stoga mislim da ovakav skok cijena dionica nema snage da se dugoročnije održi”, kaže Kim.

Djelomični optimizam prelio se i na europske burze gdje su u srijedu cijene dionica porasle, no trgovalo se opreznije nego prethodnih dana kada su se burze znatno oporavile od pada prošloga tjedna. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 12.45 sati u plusu 0,1 posto, nastavivši uspon treći dan zaredom.

Ulagače su jučer ohrabrile vijesti da bi danas, nakon redovitog održavanja, trebao poteći plin kroz plinovod Sjeverni tok 1 iz Rusije do Europe.

Danima se strahovalo da bi Rusija mogla smanjiti ili čak obustaviti isporuku plina, što bi zasigurno dodatno potaknulo rast cijena plina i gurnulo Europu u recesiju. Pozitivno je na tržišta utjecala i vijest da su Rusija i Ukrajina blizu dogovoru koji bi Ukrajini omogućio izvoz žitarica.

Komentirajte prvi

New Report

Close