Odlična izvješća ipak nisu zaustavila klizanje CROBEX-a u srpnju

Autor: Tomislav Pili , 02. kolovoz 2021. u 07:32
Prošloga mjeseca domaće dioničko mjerilo oslabilo je 1,6 posto/MARIN TIRONI/PIXSELL

Zabrinutost oko širenja delta soja COVID-a malo je zauzdala optimizam ulagača koji su pokupili dobitke.

Sezona izvješća za prvo polugodište kompanija sa Zagrebačke burze polako se primiče kraju, a analitičari ističu kako je očekivano velika većina pokazala snažan oporavak poslovanja. To posebno vrijedi za prehrambeni sektor koji je čak i pozitivno iznenadio.

Zaustavljena serija

Unatoč tome, dionički indeks CROBEX tijekom srpnja klizao je nadolje, a negativna četverotjedna serija prekinuta je prošloga tjedna.

Naime, CROBEX je uspio tjedan zaključiti s rastom od 0,9 posto na 1948 bodova dok je uži CROBEX10 povećao vrijednost 0,4 posto dohvativši 1197 bodova. “Očekivano smo kod velike većine kompanija na domaćem tržištu kapitala svjedočili znatnom oporavku u kvartalnim rezultatima, u odnosu na pandemijom i lockdownom opterećeno bazno razdoblje.

Kao i u ostatku globalne ekonomije, bilježi se znatan oporavak rezultata turističkog, financijskog, energetskog i brodarskog sektora rasutih tereta, dok su dobre rezultate imale i prehrambene kompanije koje su čak i prebacile očekivanja”, komentirao je Davor Špoljar, analitičar Erste banke.

Od spomenutih sektora u petak je izvješće objavila Atlantska plovidba čija je dionica ujedno bila i najlikvidnija sa 1,3 milijuna kuna uz rast cijene za gotovo 3 posto na 420 kuna. Dubrovački brodar u prvom je polugodištu ostvario neto dobit od 45,4 milijuna kuna, nasuprot gubitka od 57,4 milijuna kuna u istom lanjskom razdoblju, uz rast poslovnih prihoda za 62 posto, na 202,9 milijuna kuna.

11,8

posto rasta bilježi indeks CROBEX za ovu godinu

Unatoč primjetnom oporavku poslovanja domaćih kompanija, CROBEX je tijekom srpnja izgubio 1,6 posto. Usprkos cjenovnim korekcijama u zadnjih nekoliko tjedana, cijene većine dionica iz navedenih sektora još se uvijek nalaze na povišenim razinama u odnosu na početak godine, sa snažnim rastom, što sugerira da su investitori u velikoj mjeri anticipirali takav scenarij, tumači Špoljar.

“Zabrinutost oko širenja delta varijante COVID-a malo je zauzdala optimizam, a investitori su odlučili uzeti mali predah i kapitalizirati te dobitke dok se ne vidi daljnji razvoj situacije, kako na ekonomskom planu tako i u reakcijama središnjih banaka”, mišljenja je Špoljar.

Nešto lošiji rezultat

Promatrano od kraja prošle godine, CROBEX je u plusu 11,8 posto što je nešto lošiji rezultat od dioničkih mjerila u bliskom okruženju. Primjerice, mađarski BUX za ovu godinu bilježi rast od 15,6 posto, austrijski ATX bilježi plus od 25,2 posto dok je slovenski SBI TOP ojačao čak 29,8 posto, pokazuju podaci Bloomberga.

Međutim, to je zasluga i drugačijeg sastava tih indeksa od CROBEX-a, s više industrijskih kompanija koje proživljavaju procvat u uvjetima gospodarskog oporavka.

Što se tiče burzovnog trgovanja u petak, najveći skok cijene ostvarila je dionica Imperial Rivijere, za 27,5 posto, na 905 kuna.

Po dobitku slijedila ju je dionica Luke Ploče, sa skokom cijene za gotovo 15 posto, na 510 kuna. Istodobno, najveća gubitnica bila je dionica Instituta IGH, s padom cijene za 10,7 posto, na 100 kuna. Redovni promet dionicama dosegnuo je 7,5 milijuna kuna.

New Report

Close