Od korona virusa ‘zakašljali’ i kineski burzovni indeksi

Autor: Tomislav Pili , 22. siječanj 2020. u 13:17
REUTERS

Širenjem zaraze burze oslabile između 1,4 i 2,8 posto.

Zabrinutost zbog širenja zaraze koja uzrokuje tešku upalu pluća u kombinaciji sa snižavanjem kreditnog rejtinga Hong Konga negativno se u utorak odrazila na kineske burze. Indeks Hongkonške burze srušio se za 2,8 posto dok su cijene dionica u Šangaju pale za 1,4 posto.

“Zacrvenile” su se i burze u susjednim državama, pa je korejski KOSPI indeks oslabio jedan posto, a japanski Nikkei 0,9 posto. Podsjetimo, slučajevi oboljenja koronavirusom zabilježeni su i u Južnoj Koreji. Tržišta su pod pritiskom zbog širenja koronavirusa, bolesti nalik upali pluća, od koje je do sada u Kini umrlo troje ljudi, dok ih je više od 200 zaraženo. Virus je prvi put otkriven u gradu Wuhanu u središtu zemlje krajem prošle godine, a od tada se proširio na više kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, a prijavljen je i četvrti slučaj izvan granica Kine. Sve to vremenski se podudara s početkom Kineske nove godine kada se obično stotine milijuna Kineza spremaju na putovanja.

 

0,7 posto

snižena je vrijednost juana prema američkom dolaru

Kineski juan u utorak je osjetno oslabio prema dolaru na valutnim tržištima zbog vijesti o širenju korona virusa u Kini koja je uzdrmala svjetska tržišta i povećala zazor investitora od rizika. Juan je bio najveći gubitnik valutnih tržišta, budući mu je cijena u jednom trenutku na inozemnim tržištima pala gotovo 0,7 posto, na 6,9126 juana za dolar. Time se spustila s najviših razina u šest mjeseci koje je nakratko dosegnula u ponedjeljak. Na domaćem je tržištu pala pak na najniže razine u tjedan dana, od 6,9094 juana za dolar. Negativnom rapoloženju na kineskim financijskim tržištima doprinijelo je i snižavanje kreditnog rejtinga Hong Konga od strane agencije Moody’s. Rejting je snižen za jedan stupanj, sa Aa2 na Aa3. U obrazloženju je Moody’s objavio kako ih je spor i neefikasni odgovor vlasti na višemjesečne prosvjede potaknuo na procjenu snage institucija i kvalitete upravljanja. Nakon Fitcha u rujnu, Moody’s je druga agencija koja je snizila hongkonški rejting.

Komentirajte prvi

New Report

Close