Obnova američko-kineskih tenzija srušila cijene europskih dionica

Autor: Poslovni dnevnik , 04. svibanj 2020. u 21:59
Njemački burzovni indeks DAX gubio je gotovo četiri posto /REUTERS

Prijetnja carinama podsjetila je ulagače na prošlogodišnji trgovinski rat između SAD-a i Kine.

Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine jer Washington optužuje Peking za širenje koronavirusa.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 16 sati u minusu 2,6 posto, nakon što je prošloga tjedna snažno porastao.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,35 posto, na 5742 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo gotovo 4 posto, na 10.433 boda, a pariški CAC 4,4 posto, na 4369 bodova.

2,6

posto bio je u minusu oko 16 sati STOXX 600 indeks, nakon što je prošloga tjedna snažno porastao

Loše raspoloženje na burzama posljedica je oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu u petak, nakon Trumpovih prijetnji Kini uvođenjem carina jer američki predsjednik smatra da Peking nije učinio dovoljno na zaustavljanju koronavirusa prije nego što se proširio svijetom.

Prijetnja carinama podsjetila je ulagače na prošlogodišnji trgovinski rat između SAD-a i Kine. „Ulje na vatru“ dolio je u nedjelju američki državni tajnik Mike Pompeo kazavši da postoje „značajni dokazi“ da je koronavirus nastao u kineskom laboratoriju u Wuhanu.

Kina sve to opovrgava, a rast napetosti između te dvije zemlje izazvao je u ponedjeljak i pad američkih terminskih indeksa za više od 1,5 posto, što je najavljivalo i pad cijena dionica na Wall Streetu.

Tako je splasnuo entuzijazam ulagača od prošloga tjedna, kada su tržišta snažno porasla zahvaljujući najavama niza zemalja da će uskoro olabaviti restrikcije.

Komentirajte prvi

New Report

Close