Obećanje o porezu na kupnju dionica i nametu bankama ruši Madridsku burzu

Autor: Tomislav Pili , 13. studeni 2019. u 21:59
Pedro Sanchez, čelnik PSOE-a i Pablo Iglesias, lider Podemosa / REUTERS

Indeks IBEX nastavio tonuti i u srijedu nakon formiranja koalicije između socijalista i Podemosa.

Indeks Madridske burze IBEX nastavio je tonuti u srijedu nakon što je dan ranije potpisan koalicijski sporazum između socijalista i antisistemskog Podemosa. Oko 16 sati IBEX je gubio 1,6 posto, čime je malo ublažio “zaliječio rane” s obzirom da je gubitak u prijepodnevnom dijelu trgovanja bio bliži dva posto.

Potaknuti na prodaju

Kako prenose agencije, dogovor Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) premijera Pedra Sáncheza i lijevog Unidas Podemosa o formiranju koalicijske vlade potaknuo je ulagače na prodaju dionica banaka u Španjolskoj. Bankia, jedna od najvećih u zemlji spašena javnim novcem tijekom gospodarske krize, u utorak je ojačala dva posto, no čim je sredinom dana objavljen sporazum dviju stranaka cijena njene dionice se strmoglavila 4,5 posto. Privatizacija te banke jedno je od pitanja s kojim se mora pozabaviti buduća vlada, a tijekom predizborne kampanje se Pablo Iglesias, čelnik Unidas Podemosa, usprotivio njenoj privatizaciji.

“Bankarski sektor bi mogao biti najpogođeniji potencijalnom vladom predvođenom PSOE-om i Unidas Podemosom”, rekao je Sergio Ávila, analitičar brokerske kuće IG España. “Unidas Podemos želi uvesti direktan porez bankama dok PSOE namjerava povećati porez kompanijama. Osim toga, i jedni i drugi žele žele uvesti porez na financijske transakcije pa bi dodatni trošak na kupnju španjolskih dionica porastao 0,2 posto, što pogađa čitav financijski sektor“, dodao je.

“Tržište je uvijek bilo manje sklono koaliciji socijalista i Unidas Podemosa nego koaliciji desnog centra“, rekla je Nuria Álvarez, analitičarka kuće Renta 4. Sánchez i Iglesias su nenadano, manje od 48 sati poslije parlamentarnih izbora u nedjelju, objavili sporazum.

 

1,6 posto

gubio je indeks IBEX oko 16h

Pregovori, pa svađa

Nakon redovnih izbora u travnju tri su mjeseca bezuspješno pregovarali o lijevoj koaliciji, pa se posvađali oko ministarskih mjesta, zbog čega su Španjolci sedam mjeseci kasnije morali na nove izbore. Tada je Sánchez odbio dati ministarstva financija i gospodarstva Unidas Podemosu, stranci nastaloj 2014. tijekom gospodarske krize na ogorčenju građana mjerama štednje i nezaposlenošću. Rekao je kako ne bi mirno spavao uz ministre iz Unidas Podemosa u svojoj vladi. No u utorak su u kratkom obraćanju, tijekom kojega nije bilo dopušteno novinarima postavljati pitanja, objavili predsporazum oko formiranja vlade. Nisu iznijeli detalje sporazuma, program, niti kome će pripasti koje mjesto, napomenuvši kako će to kasnije objaviti. “Bit će to vlada za iduće četiri godine“, izjavio je Sánchez.v

Komentirajte prvi

New Report

Close