Nvidia na pragu ulaska u klub kompanija koje na burzi vrijede bilijun dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 28. svibanj 2023. u 22:00
Procjena prodaje od 11 milijarde dolara pokazala je da se ‘hype’ oko umjetne inteligencije pretače u opipljive poslovne rezultate/Reuters

Vrijednost američkog proizvođača grafičkih kartica samo u jednom danu skočila 25 posto.

Zahvaljujući rijetko viđenom dnevnom skoku cijene dionice, američki proizvođač grafičkih kartica Nvidia uskoro bi se mogao naći u elitnom klubu svjetskih kompanija. I to praktički preko noći.

Kako navodi CNBC pozivajući se na podatke FactSeta, u četvrtak je cijena dionica jurnula 26 posto, čime se tržišna kapitalizacija zaustavila na 950 milijardi dolara. Za ilustraciju, još u srijedu Nvidia je na burzi ukupno vrijedila 755 milijardi dolara.

Prvi iz svog sektora
Vrijednost kompanije za čijim dionicama posljednjih mjeseci vlada prava jagma – samo tijekom ove godine cijena je skočila 165 posto – time je došla nadomak granice od bilijun dolara. Time bi postala peta kompanija s uvrštenim dionicama na američkoj burzi kojoj je to do sada uspjelo.

165

posto skočila je cijena Nvidijine dionice tijekom ove godine

Podsjetimo, Apple je 2018. postao prva kompanija vrednija od bilijun dolara, a danas vrijedi 2,7 bilijuna dolara. U klubu bilijunaša još su i Microsoft s tržišnom kapitalizacijom od 2,3 bilijuna dolara, pa Alphabet koji vrijedi 1,53 bilijuna dolara te Amazon s vrijednošću od 1,19 bilijuna dolara.

“Krajem 2021. počeli smo objavljivati analize koje su sugerirale da će Nvidia postati prvi proizvođač čipova s tržišnom kapitalizacijom iznad bilijun dolara”, napisao je krajem prošlog tjedna u bilješci Rajvindra Gil, analitičar Needhama. “Dok je u međuvremenu bilo uspona i padova cijene, vjerujemo da je Nvidia u poziciji dostizanja te vrijednosti tijekom vremena”, dodao je Gil. To vrijeme moglo bi doći vrlo brzo.

Naime, posljednjih mjeseci Nvidia je u fokusu investitora u tehnološki sektor jer je jedan od ključnih dobavljača računalne opreme za umjetnu inteligenciju. Ubrzani razvoj te tehnologije te golemi uspjeh koji je u kratkom vremenu ostvario ChatGPT (podsjetimo, u samo mjesec dana prikupio je 100 milijuna korisnika) zaslužni su za skok Nvidijina poslovanja,a time i cijene dionice.

Skok prošle srijede uslijedio je nakon objave poslovnih rezultata u kojima je kompanija iznijela procjenu da će u drugom kvartalu fiskalne 2024. ostvariti prodaju od 11 milijardi dolara. Ta je procjena za 50 posto nadmašila očekivanja analitičara na Wall Streetu te pokazala da se “hype” oko umjetne inteligencije pretače u opipljive poslovne rezultate.

Iznad očekivanja
Analitičari s Wall Streeta nakon objave financijskog izvješća podignuli je ciljanu cijenu Nvidijine dionice i sada je vide na 64 posto višoj razini od 380 dolara, na koliko se zaustavila u srijedu. Naime, analitičari JP Morgana ocjenjuju da bi cijena u idućih godinu dana mogla dosegnuti i 500 dolara.

Što se tiče rezultata za prvo tromjesečje fiskalne 2024., Nvidia je zabilježila prihode od 7,2 milijarde dolara nasuprot očekivanih 6,5 milijardi. Zarada po dionici (EPS) dosegla je 1,09 dolara dok su analitičari očekivali 92 centa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close