Novi vlasnik turnira modernih gladijatora izlazi na burzu

Autor: Tomislav Pili , 21. travanj 2021. u 22:00
Turnir UFC bit će krunski dragulj u poslovanju Endeavora /SHUTTERSTOCK

Usporedo s uvrštenjem dionica, Endeavor će kupiti preostalih 49,9 posto udjela u Ultimate Fighting Championshipu (UFC).

Producentska kompanija Endeavor koju je osnovao holivudski mogul Ari Emanuel namjerava izaći na burzu, a cilja vrednovanje od 10 milijardi dolara. To je značajno iznad prijašnjeg vrednovanja od 8 milijardi dolara iz 2019. kada je početna ponuda dionica (IPO) te kompanije odgođena.

Kako piše Financial Times, Endeavor priprema ambiciozno uvrštenje na burzu iako je pandemija koronavirusa izbrisala gotovo četvrtinu godišnjih prihoda kompanije i rezultirala velikim jednokratnim troškovima, povezanima s otpuštanjem dijela radne snage i otpisa vrijednosti neke imovine.

Želja 1,8 milijardi dolara

Endeavor priželjkuje da u IPO-u i istovremenoj privatnoj ponudi dijela dionica prikupi do 1,8 milijardi dolara.

Kompanija je objavila kako će privatni investitori, među kojima je Mubadala, državni investicijski fond iz Abu Dhabija te Robert Kraft, vlasnik kluba američkog nogometa New England Patriots, uplatiti do 1,3 milijarde dolara. Preostalih 500 milijuna dolara vrijednih dionica ponudilo bi se ulagačima na burzi putem javne ponude.

Strani mediji ističu kako se među zainteresiranim ulagačima u privatnoj ponudi nalazi i Michael Dell, osnivač proizvođača računala Dell, zatim hedge fondovi Third Point i Elliott Management te fond rizičnog kapitala Silver Lake. Radi se o investitorima koji još 2012. ušli u vlasničku strukturu Endeavora sa značajnim kapitalom.

Podsjetimo, Ari Emanuel osnovao je Endeavor još 1995. kao agenciju za talente, a kasnije je širio poslovanje preuzimajući kompanije fokusirane na sport, koncerte i događanja poput izbora za Miss Universe.

Međutim, krunski dragulj u poslovanju Endeavora bit će Ultimate Fighting Championship (UFC), turnir u mješovitim borilačkim vještinama (MMA) koji globalno privlači milijune gledatelja. Naime, usporedo s izlaskom na burzu kompanija namjerava preuzeti potpuno vlasništvo nad UFC-om.

Dogovor s KKR-om

Kompanija će kupiti preostalih 49,9 posto udjela u toj MMA franšizi koji još ne kontrolira. Udjel će platiti dijelom u gotovini, a dijelom u svojim dionicama. Investicijska kompanija KKR – koja je 2016. kupila veliki udjel u UFC-u – potom će prodati dionice Endeavora vrijedne 437 milijuna dolara istoj skupini investitora koji će sudjelovati u privatnoj ponudi.

Endeavor je planirao izaći na burzu prije dvije godine, a tada je planirao prikupiti mnogo skromniji iznos od 712 milijuna dolara. Taj je IPO bio strukturiran na način da se koristila krovna partnerska kompanija koja je omogućavala porezne olakšice vodstvu kompanije i ranim ulagačima, poput Silver Lakea. Međutim, cijeli je plan uvrštenja dionica propao zbog premalog interesa ulagača.

Investitori u sadašnjem IPO-u kupovat će udjel u javnoj holding kompaniji koja pak ima udjel u tvrtki registriranoj kao društvo s ograničenom odgovornošću. Vodstvo i rani ulagači nastavit će držati dio izravnih udjela u toj tvrtki i nakon izlaska na burzu.

Takva struktura omogućuje toj skupini investitora isplate dobiti do 2,3 milijarde dolara u idućih 15 godina, stoji u prospektu početne ponude poslanom američkom financijskom regulatoru, Komisiji za burze i vrijednosnice.

Komentirajte prvi

New Report

Close