Novi rekord Alibabe, a na burzu ide i Alipay

Autor: Tomislav Pili , 11. studeni 2014. u 22:00
Novinari su uživo pratili trgovanje za Dan samaca kada je u samo sat vremena prodano robe za dvije milijarde dolara/REUTERS

Za Dan samaca kineski trgovac ostvario je 5,9 milijardi dolara prometa.

Dominacija kineskog e-trgovca Alibabe nastavlja se i nakon izlistavanja na burzi.

Kompanija je u utorak objavila da je samo do 13.30 sati ostvarila promet od gotovo šest milijardi dolara tijekom kineske verzije Valentinova, poznatije kao Dan samaca. Opskurni, neformalni praznik koji su izmislili tamošnji studenti tijekom 90-ih godina uzima se kao početak sezone rasprodaja u Kini, a Alibaba je već do 13.30 sati srušio prošlogodišnji promet ubilježivši 165 milijuna narudžbi. Prema mišljenju tamošnjih analitičara, 11. studeni označio je prekretnicu za Alibabu.

"Kompanija je iskoristila praznik kako bi izgradila svoj dominantni položaj u internetskoj trgovini. U kombinanciji s izlistavanjem na burzi, kompanija ima ambiciju postati globalni igrač", izjavio je za Bloomberg analitičar Allen Xu. U svakom slučaju, još jedan povijesni dan oraspoložio je osnivača Jacka Ma koji je u utorak u razgovoru za kinesku nacionalnu televiziju CCTV najavio kako će definitvno izlistati na burzu i Alipay, servis za plaćanje sličan PayPalu koji nije u sastavu Alibabe, ali ga također osnovao Ma. Ipak, nije specificirao kada bi se tim dionicama moglo početi trgovati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close