Nokia i Ericsson prkose korekciji

Autor: Poslovni.hr , 12. prosinac 2005. u 06:00

Tandem najvećih svjetskih reosiguravatelja u padu: Swiss Re 5,4 posto i Munich Re 4,4 posto

Nakon što je otkriven autor promašenih naloga za prodaju dionica (riječ je o tvrtki J-Com), a Mizuho Securities procijenio potencijalni gubitak na 225 milijuna dolara (znatno manje od prvotnih špekulacija), japanski su se investitori vratili u uobičajenu kolotečinu, frenetično ispunjavajući naloge za kupnju dionica financijskih institucija. Čak je i Mizuho, matična kompanija sporne brokerske kuće, u potpunosti uspjela nadoknaditi gubitke, zaključivši protekli tjedan s rastom cijene dionica od 4,4 posto, dok su među najvećim dobitnicima bile upravo brokerske kuće, oporavljajući se od panične rasprodaje.
No to ipak nije bilo dovoljno da se NIKKEI 225 protekloga tjedna dokopa pozitivnog teritorija, a razloge slabije izvedbe ponajprije treba tražiti u korekciji dionica hi-tech sektora, koje su se protekloga tjedna našle na udaru pesimista slijedom negativne revizije prognoza za tekući kvartal u režiji Intela. Dionice američkog giganta izgubile su na vrijednosti 5 posto, u potpunosti anuliravši optimistično intonirani update serviran od strane predstavnika Texas Instrumentsa, čije su dionice pak bile u minusu od 2,2 posto. No upravo zahvaljujući potonjemu, Nokia (jedan od najvećih klijenata) je ostvarila tjedni rast vrijednosti od 2,9 posto, dok je Ericsson bio u plusu od 1,8 posto, osvojivši do sada najveći pojedinačni ugovor (vrijedan između 15 i 25 milijardi švedskih kruna) u kojem je naručitelj britanski mobilni operater H3G.

Ostatak sektora ipak je prošao puno lošije, o čemu dovoljno svjedoči skromnih 0,8 posto rasta Samsunga, makar su sredinom tjedna dionice dosegle all-time-high, povećavajući prednost od početka godine na uistinu respektabilnih 55 posto. Jednako kao i u Tokiju, najvažniji američki i europski burzovni indeksi proteklog su tjedna bilježili pad vrijednosti, pri čemu je u slučaju potonji veliku ulogu odigrala rasprostranjena akumulacija profita među osiguravateljima, potaknuta poprilično suzdržanim komentarima analitičara JP Morgana. Primarne mete korekcije bili je tandem najvećih svjetskih reosiguravatelja, Swiss Re (-5,4 posto) i Munich Re (-4,4 posto), pri čemu je potonjem evidentno naškodio i uobičajeni diskont prilikom prodaje paketa dionica od strane HVB Group. Prudential je izgubio na vrijednosti 2,5 posto, dok je Allianz bio u minusu od 1,9 posto, a najbolje je prošla Axa, sa skromnih 0,1 posto pada. S druge pak strane, bilo kakav spomen pojedine kompanije u kontekstu potencijalne akvizicije redovito donosi vrlo opipljive rezultate, u čemu ni protekli tjedan nije bio nikakva iznimka. Primjerice, VNU skočio je za 6,1 posto nakon što je objelodanjeno kako su za nizozemskog izdavača zainteresirana dva konzorcija private-equity kompanija, koji inspiraciju očito crpe iz nezadovoljstva dioničara. Naime, nekoliko institucionalnih investitora proteklog je mjeseca blokiralo ponudu za preuzimanje američke kompanije IMS Health (vrijednu sedam milijardi dolara), zbog čega bi, za razliku od prijašnjih pokušaja preuzimanja, VNU ovoga puta mogao postati vrlo ranjiva meta. Kao moguća akvizicija spominje se i TNT, ali za sada samo u mašti investitora, odnosno, pretpostavke kako je najavljena prodaja odjela logistike tek uvertira u daljnju likvidaciju aktive, pri čemu bi vrlo brzo na red mogao doći i TNT Express. Štoviše, jedan od nekolicine suparnika (FedEx ili UPS) mogli bi za potonju diviziju izdvojiti i više od osam milijardi eura, pa bi prema toj formuli dionice mogle vrijediti i tridesetak eura. I zbog toga je dionicama nizozemske tvrtke protekloga tjedna cijena porasla za 9,4 posto (na 25,8 eura).
Identičan su stav zauzeli i predstavnici London Stock Exchange, nazivajući ponudu Maquarie Bank (vrijednu 1,5 milijardi funti) – smiješnom. A za to imaju i temelja, budući je, nakon prijašnje ponude Deutsche Borse (5,3 funte po dionici), cijena dionica nadmašila i najnoviju (5,8 funti), dosegnuvši prošloga tjedna rastom od 3,2 posto, all-time-high od 6,2 funte.

KarstadtQuelle na ovogodišnjem vrhuncu

Ponudivši 835 milijuna funti (3,23 funte po dionici), NTL nije dobio zeleno svjetlo za preuzimanje britanskog operatera Virgin Mobile, zbog čega su investitori, nadajući se poboljšanoj, ili pak konkurentskoj ponudi, sustavno podizali cijenu dionica, doguravši do 3,55 funti, odnosno, do 14,1 posto tjednog rasta. Njemački maloprodajni lanac KarstadtQuelle privukao je pak pozornost investitora ohrabrujućim programom restrukturiranja i prodaje aktive (uglavnom nekretnina), što je na kraju donijelo rast dionica od 11,8 posto i novi ovogodišnji rekord, odnosno, skok od gotovo 50 posto u odnosu na početak godine.
Komentirajte prvi

New Report

Close