Neto dobit HT-a 43,5 mil. eura

Autor: Ana Blašković , 02. studeni 2023. u 18:00
Predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma Kostas Nebis rast prihoda dijelom može zahvaliti i inflacijskoj klauzuli/L. Stanzl/PIXSELL

Uprava kompanije očekuje minimalno 0,8 eura dividende po dionici.

Neto dobit Hrvatskog telekoma (HT) dosegnula je 43,5 milijuna eura u trećem tromjesečju, 44 posto više nego u istom periodu lani, pokazuje izvješće objavljeno na Zagrebačkoj burzi.

Na razini devet mjeseci godine neto dobit iznosi 97,6 milijuna eura pa Uprava kompanije očekuje minimalnu dividendu od 0,8 eura po dionici.

HT je i u trećem tromjesečju i u devet mjeseci ove godine ostvario veće ukupne prihode nego lani – u tromjesečju su porasli na 282,4 milijuna eura s lanjskih 279,3 milijuna, što je pratio rast ukupnih rashoda, na 228,9 milijuna eura, s lanjskih 240,8 milijuna.

Prognoze za 2023.

U 2023. HT očekuje ‘srednje jednoznamenkasto povećanje prihoda i prilagođene EBITDA-e’ u odnosu na 2022., uz nepromijenjena ulaganja.

Kontrola troškova
Podaci iz izvješća HT-a pokazuju i da su im za devet mjeseci ukupni prihodi iznosili 779,8 milijuna eura, što je za više od 29 milijuna eura porast u odnosu na iste mjesece prošle godine, dok su ukupni rashodi ‘blago’ porasli, za oko 800 tisuća eura, na ovogodišnjih 659,3 milijuna eura. Time je i bruto dobit za devet mjeseci od 120,4 milijuna eura veća od lanjskih 91,9 milijuna eura.

Iz HT-a naglašavaju da je rast prihoda ove godine povezan s dobrim rezultatima u segmentima privatnih i poslovnih korisnika, kao i s time, što su, unatoč inflacijskim i konkurentskim pritiscima, “uspješno zadržali rast operativnih troškova na 4,4 posto u odnosu na prošlu godinu”.

Ukupna ulaganja iznosila su 281,3 milijuna eura (91,1 posto više nego prošle godine), u što su uključena i ulaganja u radiofrekvencijski (RF) spektar. Ističu da su dodatno povećali optičku mrežu u Hrvatskoj za dodatnih 20,5 posto u odnosu na prošlu godinu, čime su bliže ostvarivanu plana da više od milijun kućanstava pokriju gigabitnim optičkim brzinama.

Poboljšani izgledi
Iz kompanije ističu poboljšane izglede za ovu godinu te očekuju “srednje jednoznamenkasto povećanje prihoda i prilagođene EBITDA-e u odnosu na 2022.”, dok izgledi za kapitalna ulaganja, isključujući ovogodišnja ulaganja u spektar, i za regionalno širenje ostaju neizmijenjeni. Predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis ističe i da su zadržali dinamiku rasta s povećanjem prihoda, EBITDA-e nakon najmova i neto dobiti.

“Ostvareni rezultati odraz su čvrstih temelja, jasne strategije i predanosti HT-a kontinuiranom unapređenju poslovanja te osiguravanju najviše razine usluga. Zahvaljujući daleko najvećim ulaganjima na tržištu, više od 280 milijuna eura, dodatno smo učvrstili položaj vodeće mreže. Nastavili smo graditi 5G i optičke mreže te se približili našem cilju pokrivanja više od milijun kućanstava optičkom infrastrukturom”, rekao je Nebis. 

Komentirajte prvi

New Report

Close