Neto dobit HPB-a 123,5 milijuna kuna

Autor: Ana Blašković , 24. srpanj 2019. u 22:00
Tomislavu Vuiću mandat istječe 10. rujna, još se ne zna nasljednik/Luka Stanzl/PIXSELL

Bolji operativni rezultat HPB-a posljedica je najvećim dijelom nižih izdataka za kamate na depozite.

Dok čeka odluku Vlade o tome tko će voditi banku u narednom mandatu, koja je na jučerašnjoj sjednici ponovno izostala iako su rokovi odavno probijeni, Hrvatska poštanska banka pohvalila se polugodišnjim rezultatom.

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci neto dobit dosegnula je 123,5 milijuna kuna, 30-ak posto više nego u istom razdoblju lani. 

Niže kamate na depozite
Profit je za vlasnika zasigurno dobra vijest, no u okruženju povijesno niskih kamatnih stopa vrijedi naglasiti rast operativnog rezultata. Operativna dobit porasla je za 27,2 milijuna kuna, nešto manje od 20 posto. Posljedica je to neto rasta kamatnih prihoda na 262,2 milijuna kuna, i to primarno nižih rashoda za kamate na štednju klijenata koji padali dvostruko brže od pada kamata na kredite. Istodobno, nekamatni priljev, od naknada i provizija, porastao je na 94,9 milijuna kuna, oko 4 milijuna više nego lani. 

Bildanje kapitala
Dobit se neće isplaćivati već će poslužiti za 'bildanje' kapitala banke jer se po novoj metodologiji regulatora dokapitalizacija mora odraditi 2021. godine. "Vjerujem da će se i u drugoj polovini godine nastaviti dobri rezultati. Očekujem daljnji rast i poboljšanje procesa, a veći će fokus biti na digitalnom i kartičnom poslovanju", rekao je aktualni čelnik banke Tomislav Vuić kojem ugovor istječe 10. rujna.

Podsjetimo, država je 26. travnja raspisala natječaj za novu Upravu na koji se prema neslužbenim informacijama javilo 40-ak kandidata, a ime potencijalnog nasljednika Vlada je trebala dostaviti HNB-u na potvrdu najkasnije do 10. lipnja. Do kraja lipnja HPB je plasirao 540 milijuna kuna malim i srednjim poduzetnicima, 18,8 posto više nego lani, a broj klijenata u tom segmentu veći je za tri tisuće. Porast bruto kredita stanovništvu iznosio je 11,1 posto, oko 700 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close