Travanjski podbačaj: Nesigurnost s velikih burzi prelila se i na našu srezavši dionički promet za čak 40%

Autor: Tomislav Pili , 04. svibanj 2022. u 08:00
Od sektorskih indeksa pad od 2,4 posto pretrpio je samo prehrambeni CROBEXnutris/I. Šoban/PIXSELL

Trgovanje dionicama na Zagrebačkoj burzi doseglo tek 150,6 milijuna kuna.

Neizvjesnost koju donosi rat u Ukrajini, skok inflacije te sve izglednije usporavanje gospodarstva zaustavila je trend rasta trgovanja dionicama na Zagrebačkoj burzi.

Kako stoji u mjesečnom burzovnom izvješću za travanj, protekloga mjeseca došlo je do velikog pada prometa. Tako je dionički promet unutar knjige ponuda dosegao tek 150,6 milijuna kuna što je gotovo 40 posto manje nego u ožujku.

Prekid trenda rasta
Još je lošije prošao ukupni promet koji je s iznosom od 160,9 milijuna kuna prepolovljen. Ipak, svijetla je točka činjenica da je dionički promet na godišnjoj razini povećan za 32 posto. O razmjerima povlačenja ulagača dovoljno govori podatak da je dionički volumen iznosio 1,54 milijuna vrijednosnica, nasuprot 4,2 milijuna u ožujku.

Gledano po strukturi, obveznički promet u travnju je iznosio tek 5,9 milijuna kuna, a značajno je podbacilo i trgovanje investicijskim fondovima čijim se udjelima trguje na burzi (ETF).

Ta vrsta vrijednosnica zabilježila je promet od 4,4 milijuna kuna što je 62 posto manje nego mjesec ranije. Kada se sve zbroji i oduzme, prošli je mjesec tako donio prekid trenda rasta burzovnog prometa zabilježenog u prva tri ovogodišnja mjeseca.

160,9

milijuna kuna dosegnuo je ukupni promet, upola manji nego u ožujku

Podsjetimo, od početka siječnja do kraja ožujka dionicama je protrgovano za 616,3 milijuna kuna, dok je ukupni promet prešao milijardu kuna.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kaže kako su sva svjetska tržišta prošla kroz dosta teško razdoblje u posljednjih nekoliko tjedana, pa tako i naše.

“Možemo reći da se nesigurnost u vezi ekonomskog rasta i inflacije prelila i na hrvatsko tržište”, ocijenila je Gažić. Što se tiče narednih mjeseci, mnogo je faktora koji utječu na ovakvu situaciju na burzama, smatra čelnica domaćeg tržišta.

“No, s obzirom na nedavno objavljene poslovne rezultate hrvatskih kompanija za prošlu godinu i prvo tromjesečje, vidljivo je da je mnogo njih poslovalo vrlo dobro i možemo biti pozitivni u vezi njihove izvedbe za ovu godinu. Međutim, u fokusu investitora i dalje će biti rast cijena sirovina te inflacija”, kaže Gažić.

Porasla vrijednost dionica
Unatoč daleko manjem trgovanju, vrijednost dionica je porasla. Tako je vodeći indeks CROBEX zabilježio 1,5 posto mjesečnog rasta, istovjetno kao i uži CROBEX10.

CROBEXtr, mjerilo koje još uračunava i dividende, ostvario je rast od dva posto. Od sektorskih indeksa pad od 2,4 posto pretrpio je samo prehrambeni CROBEXnutris dok je najviši rast od čak 8 posto zabilježio CROBEXtransport.

New Report

Close