Nedovršena bolnica prodaje 22 milijuna kuna vrijedne dionice Zagrebačke banke

Autor: Ana Blašković , 18. veljača 2022. u 06:27
Prodaju dionica trebala bi odraditi investicijska društva pozvana u objavljenom oglasu/S. Šimunović/PIXSELL

Prodajom dionica u portfelju Sveučilišne bolnice u osnivanju završit će njezina likvidacija.

Među prvih deset najvećih dioničara Zagrebačke banke uskoro bi moglo doći do rošada. Premda najveća domaća banka čvrsto ostaje u rukama talijanskog UniCredita, na bubanj ide 326.040 dionica vrijednih gotovo 22 milijuna kuna iz portfelja Sveučilišne bolnice Zagreb u osnivanju – u likvidaciji.

Likvidatorica nikad dovršene bolnice u Blatu odvjetnica Davorka Huljev od nove zagrebačke vlasti (Grad je osnivač) dobila je zeleno svjetlo za raščišćavanje posljednje imovine prodajom dionica iz portfelja. A ta je knjiga, figurativno, spala na tek dva slova: na 405 dionica Elektrometala u stečaju i, bitno primamljiviji, spomenuti paket
Zabe.

Sva imovina unovčena
U oglasu objavljenom u dnevnim novinama pozivaju se investicijska društva da podnesu ponude za prodaju dionica iz porfelja Sveučilišne bolnice sukladno zaključku gradske skupštine od 27. siječnja.

“Ponuda treba sadržavati osnovne podatke o investicijskom društvu, informacije o investicijskim uslugama koje pruža, reference, standard korporativnog upravljanja i kontrole, izjavu da isto nije u sukobu interesa kod prodaje dionica iz portfelja, naziv i kontakt nadležnog tijela koje je izdalo odobrenje za rad”, stoji u oglasu.

Nadalje, ponuda treba precizirati način na koji se dionice namjeravaju prodati, proviziju te okvirni vremenski period u kojem bi se prodaja mogla realizirati. U telefonskom razgovoru likvidatorica Huljev potvrdila nam je da će nakon odluke gradske Skupštine prodaja dionica biti posljednji korak u likvidaciji Sveučilišne bolnice.

“Sva imovina bolnice je unovčena, a zgrada je predana Gradu prije godinu i pol. Kad se sav novac naplati te obračunaju porezi i davanja državi, spremna sam u roku 30 dana Sudu predložiti zaključenje postupka”, kaže Huljev ističući da će novac od prodaje dionica biti jednako tako prebačen Gradu kao osnivaču.

Dionice će se prodavati po tržišnoj cijeni, a ona je u četvrtak iznosila 67,2 kune, pa bi novi vlasnik za paket mogao platiti oko gotovo 22 milijuna kuna.

Više od bivšeg direktora
Iz evidencije Središnjeg klirinško depozitarnog društva vidljivo je da je Sveučilišna bolnica šesti najveći vlasnik dionica Zagrebačke banke. Nakon UniCredita koji drži 85 posto od oko 320 milijuna ukupnog broja izdanih dionica, i druga dva dioničara su iz institucionalnih redova; Allianz i obvezni mirovinski fond PBZ CO imaju 11,7 posto, odnosno 0,67 posto udjela.

Bivši čelnik najveće domaće banke i jedan od najdugovječnijih bankara Franjo Luković te, nekadašnja mu kolegica iz Uprave, Sanja Rendulić u vlasništvu imaju 0,12, odnosno 0,11 posto dionica. Vrijedi primijetiti da je u vlasništvu nedovršene bolnice više dionica nego što ih imaju bivši član Uprave Milivoj Goldštajn te Lukovićev nasljednik Miljenko Živaljić.

I dok se naposljetku nazire kraj likvidacijske sage koja traje još od 1995. godine, na račun fantomske bolnice svih ovih godina sjedali su nimalo fantomski milijuni kuna dividende Zabe kada je banka nagrađivala dioničare. O kojem se iznosu radi i gdje je taj novac upućeni zasad šute. 

Komentirajte prvi

New Report

Close