Nakon lanjskoga ‘posta’ Auto Hrvatska isplaćuje dividendu

Autor: Jadranka Dozan , 18. ožujak 2021. u 09:21
Iz zadržane dobiti prethodnih godina dioničarima bi se dalo 40 kn po dionici/PD

Dioničari će se o tome će se očitovati na skupštini sazvanoj za kraj travnja.

Iako dio kompanija čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi tek trebaju obznaniti pozive na glavnu skupštinu, prilično je izvjesno da će i ova godina biti prilično mršava kad su posrijedi dividende.

Za početak, i dalje ih ne mogu isplaćivati banke, a i neke kompanije koje su ih ranijih godina obično isplaćivale, s pandemijom su došle u situaciju da koriste Vladine potpore.

Među onima koje ove godine, nakon “posta” prošle godine, planiraju isplatu je Auto Hrvatska. Njezini dioničari o tome će se očitovati na skupštini koja je jučer sazvana za kraj travnja.

U skupštinskom pozivu izvršni direktori i Upravni odbor kompanije predlažu, doduše, da se lani ostvarena dobit od 44,7 milijuna kuna u cijelosti rasporedi u zadržanu dobit, no istodobno se iz zadržane dobiti prethodnih godina dioničarima namjerava isplatiti 40 kuna po dionici.

S obzirom na broj dionica (s tim da ih j u trezoru oko sedam posto) za dividende će se izdvojiti ukupno 22,7 milijuna kuna. Isplata je predviđena u roku mjesec dana od održavanja skupštine.

Uz riječki Jadroagent koji je već isplatio predujam, a ostatak dividende u iznosu od 40 kuna po dionici predložio za skupštinu sredinom travnja, dividendu su ovaj tjedan izglasali dioničari AD Plastika, dok će HT-ovi o tome odlučivati u drugoj polovici travnja.

Isplata osam kune po dionici ili ukupno 33 milijuna kuna za dioničare AD Plastika (i to iz zadržane dobiti 2019.) slijedi već krajem idućeg tjedna, dok će slijedom prijedloga o osam kuna po dionici HT-a dioničarima biti isplaćeno 642 milijuna, što predstavlja veći dio lani iskazane dobiti (703,8 milijuna).

Ericsson N. Tesla, Atlantic Grupa, Podravka i još neke kompanije koje su proteklih godina, pa i lani, isplaćivale dividende, tek trebaju objaviti pozive na skupštine.

Njihove su djelatnosti manje pogođene koronakrizom, no ostaje vidjeti hoće li to značiti i isplate dividendi.

Komentirajte prvi

New Report

Close