Nakon IGH i Kupara, samozatajni Rus želi i prevlast u Hidri

Autor: Suzana Varošanec , 12. kolovoz 2016. u 10:45
Nakon ove sezone očekuje se početak prve faze realizacije luksuznog turističkog resorta u Kuparima/Ivo Čagalj/PIXSELL, PD

Iako do samog investitora jučer nismo uspjeli doći, izvori koji su mu bliski to neslužbeno potvrđuju

Nakon Instituta IGH-a, prve velike domaće tvrtke čiji je većinski vlasnik postao spašavajući je doslovce s ivice posrnulog poslovanja u krizi, a zatim nakon Kupara – velikog turističkog projekta za koji je prije nekoliko mjeseci potpisan ugovor bitan za investiciju 'tešku' oko 100 milijuna eura, ruski investitor Sergej Gljadelkin hvata poziciju i za svoju treću metu u Hrvatskoj, a to je i službeno još veći utjecaj u Hidroelektri niskogradnji.

Točnije, kako se čini, za Gljadelkina se teren priprema za vlasničko ovladavanje Hidrom, za što bi mu realno moglo trebati, kako to upućeni procjenjuju, najviše godinu dana. Iako do samog investitora jučer nismo uspjeli doći, izvori koji su mu bliski to neslužbeno potvrđuju. Također kažu, Hidra nije potonula u dugotrajnom očekivanju pokretanja poslova u niskogradnji, već je u fazi oporavka, zahvaljujući njegovim financijskim injekcijama. Kako u IGH-a, tako je i u slučaju Hidre dosad je uložio blizu 70 mil. kuna, a ukupno navodno više od 140 mil.

Pod zadnje, pak, pozornost privlače, i sve su zanimljivije zbog konteksta predstojeće skupštine tog društva (30. kolovoza) na kojoj je na dnevnom redu odluka o dokapitalizaciji u iznosu od 30 milijuna kuna, i njegove nove akvizicije. Riječ je o potezima kojima Gljadelkin povećava svoj vlasnički udio u Hidri. Sa najnovijom akvizicijom 53.931 redovnih Hidrinih dionica (po cijeni od 20 kuna po dionici), o čemu je jučer izvjestila burza, danas se prometnuo u njezinog najvećeg pojedinačnog dioničara.

Drži paket od ukupno 24,6% dionica, čime se potvrđuju ozbiljne namjere tog ulagača u pogledu ciljane prevlasti nad Hidrom. Ovaj samozatajni biznismen, unatoč tome što zasad izbjegava medijsko eksponiranje, i prije aktualnih poteza iskazavao je namjere u pogledu značajnijeg uključivanja u poslovanje tvrtke. Utjecaj zasad ima kroz Nadzorni odbor, no tvrde poznavatelji, to ima i svoja ograničenja. Na oprez najviše upućuje činjenica kako još nije završen Hidrin predstečajni postupak.

S druge strane, što se tiče realizacije luksuznog turističkog resorta u Kuparima, nakon ove sezone očekuje se početak prve faze, što znači čišćenje terena, ograđivanje i očuvanje zelenila. Dogodine na red dolazi veliki posao rušenja postojećih objekata. Lokalne vlasti nedavno su donijele odluku o izmjeni prostornog plana, u tijeku je izrada urbanističkog plana uređenja, kao i procedura odabira arhitekata. U prvom kvartalu 2017. bit će poznata ne samo ime arhitekata, nego se očekuje i da će na snazi biti važeći UPU, što znači da kreće projektiranje, a izgradnja je planirana ili krajem 2017. ili početkom 2018. Kako sve ide prema terminskom planu, u 2020. taj novi luksuzni resort trebao bi primati goste. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

………..ovaj članak je čisto podilaženje Bakiću, kako bi što povoljnije izašao iz HDELA, obzirom
da se u ovu investiciju – zaletio na nagovor ili na osnovu svojih analiza …ne…..
….užurbano se traži ŽRTVA , na svim mjestima i tržištima……Rusi su idealni…

New Report

Close