Nakon dva dana minusa europske burze dijelom ublažile gubitke

Autor: Poslovni dnevnik , 28. srpanj 2021. u 22:00
Njemački indeks DAX oko 14 sati bilježio je rast vrijednosti od 0,2 posto na 15,546 bodova/Reuters

Ulagači su bili oprezni i zbog slabljenja Wall Streeta unatoč činjenici da su Apple, Alphabet i Microsoft izvijestli o rekordnoj dobiti.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago porasle, nakon dva dana pada, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 15 sati u plusu 0,3 posto, nakon dva dana pada. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,15 posto, na 6986 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,2 posto, na 15.546 bodova. Pariški CAC porastao je najviše, 0,7 posto na 6580 bodova.

Podršku tržištima pružali su bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati europskih banaka i kompanija, među ostalima, Deutsche banke, britanskog Barclaysa i Wizz Aira.

No, trgovalo se oprezno jer su jučer očekivale poruke čelnika američke središnje banke s njihove redovne sjednice i komentari o inflaciji, rastu gospodarstva, kamatnim stopama te eventualne naznake kada bi Fed mogao početi smanjivati program kupnje državnih obveznica.

“Ključni su Kina i Fed. I dalje nastojimo razjasniti vijesti iz Kine, dok od Feda, među ostalim, očekujemo osvrt na novu rundu širenja koronavirusa i hoće li morati prilagoditi svoje procjene i gledišta”, kaže Tai Hui, strateg u tvrtki JPMorgan Asset Management.

Ulagači su bili oprezni i zbog toga što su u utorak burzovni indeksi na Wall Streetu skliznuli s rekordnih razina, nakon pet dana rasta.

Terminski su indeksi i jučer bili u minusu, premda su tehnološki divovi Alphabet, Apple i Microsoftu utorak, nakon zatvaranja Wall Streeta, izvijestili o rekordnoj kvartalnoj zaradi.

No, cijena Applea skliznula je jer poslovodstvo kompanije očekuje sporiji rast u drugoj polovici godine. Dionice tog tehnološkog diva, čija se vrijednost više nego udvostručila zadnje tri godine, pale su za 1,7 posto na 144,24 dolara nakon radnog vremena burze.

Komentirajte prvi

New Report

Close