Najveći gubitnici dionice Valamara i Adrisa, Ericsson NT ojačao 7 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2021. u 22:00
CROBEX indeks završio je godinu na 1739 bodova, a CROBEX10 dosegao je 1087 bodova/DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL

Zatvaranje većine aktivnosti u gospodarstvu posebice je pogodilo ugostiteljsku i turističku djelatnost, zaslužnu za gotovo 20 posto BDP-a.

Na Zagrebačkoj su burzi u 2020. godini, koju su obilježili pandemija , potonuće gospodarstva u recesiju te razorni potresi u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji, glavni dionički indeksi pretrpjeli znatne gubitke, unatoč pozitivnim kretanjima na najvećim svjetskim burzama gdje su se dionička mjerila vratila na rekordne razine.

Neočekivana zbivanja

CROBEX indeks završio je godinu na 1739 bodova, što je 13,8 posto manje nego na kraju 2019. godine. Istodobno, CROBEX10 dosegao je 1087 bodova, odnosno bio je na gubitku 9,34 posto na godišnjoj razini.

Usporedbe radi, u 2019. godini indeksi su ostvarili solidne dobitke, CROBEX za više od 15 posto, a njegova uža verzija za gotovo 18 posto. Oštar pad indeksa posljedica je neočekivanih zbivanja od ožujka, kada je Vlada bila primorana, zbog suzbijanja širenja pandemije koronavirusa, zatvoriti većinu aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu.

To je posebice pogodilo ugostiteljsku i turističku djelatnost, zaslužnu za gotovo 20 posto udjela u domaćem BDP-u.  Posljedice koronakrize rezultirale su padom potrošnje. Od početka koronakrize u Hrvatskoj, od 24. veljače pa do 27. prosinca, vrijednost fiskaliziranih računa bila je za 28,15 milijardi kuna odnosno 16 posto manja u odnosu na isto lanjsko razdoblje, podaci su Porezne uprave.

62

posto skočio je sektorski CROBEXkonstrukt jer je sektor graditeljstva jedan od najmanje pogođenih krizom

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane pritom je vrijednost računa bila manja za 12,1 milijardu kuna ili 47 posto. Pad potrošnje jedan je od glavnih uzroka recesije, s obzirom da je osobna potrošnja najveća komponenta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Tako je u drugom tromjesečju BDP potonuo rekordnih 15,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u trećem za 10 posto, uronivši u recesiju koja se definira padom BDP-a dva kvartala zaredom.

Negativni utjecaj

Očekuje se da će restriktivne mjere, uvedene krajem studenoga kako bi se suzbio drugi val širenja koronavirusa, negativno utjecati na gospodarstvo i u četvrtom tromjesečju ove godine. Na Zagrebačkoj je burzi među sektorskim indeksima u 2020. godini jedino na gubitku bio prehrambeni, s padom od 9,5 posto.

Najviše je, pak, porastao građevinski indeks, za 62 posto, budući da je sektor graditeljstva jedan od najmanje pogođenih krizom. Industrijski sektor ojačao je prošle godine 9,2 posto, dok je turistički, nakon oštrog potonuća u ožujku, zbog djelomično uspješne turističke sezone. na kraju godine bio u blagom plusu od 0,6 posto. Izvedba uobičajeno najlikvidnijih izdanja na domaćem tržištu bila je raznolika.

Tako je dionica HT-a u protekloj godini ojačala 3,7 posto, završivši godinu na 181,5 kuna. Dionica, pak, najveće domaće turističke kompanije Valamar Rivijere potonula je za 24 posto, na 29,6 kuna.

Najnižu cijenu ta dionica imala je u ožujku, kada je dotaknula 19,6 kuna. Po gubitku ju je pratila povlaštena dionica Adrisa, s padom cijene za 23 posto na 382 kune.

I dok je dionica Podravke stagnirala na godišnjoj razini, završivši godinu na 485 kuna, cijena dionice Atlantic grupe na dobitku je 3 posto, na 1340 kuna, a Ericssona Nikole Tesle za 7 posto, na 1500 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close