Najveći bijeg iz europskih dionica od odluke o Brexitu

Autor: Tomislav Pili , 17. veljača 2019. u 22:01
Iz njemačkih dioničkih fondova povučeno je 574 milijuna dolara/REUTERS

Investitore brine kako će izgledati britanski izlazak iz EU te usporavanje europskog gospodarstva.

Europske dionice u petak su ojačale, ali to ipak nije umanjilo činjenicu da su dionice sa "starog kontinenta" trenutno najnepopularnija "roba" među globalnim ulagačima još od referenduma o Brexitu u lipnju 2016. godine.

Indeksi na dobitku 
Paneuropski indeks STOXX 600 u petak oko 14 sati bio je u plusu gotovo jedan posto, a na dobitku su bili i najvažniji europski indeksi – njemački DAX, britanski FTSE i francuski CAC – između 0,5 i 1,3 posto. Unatoč tome, podaci tvrtke EPFR Global pokazuju da su u tjednu do prošle srijede globalni investitori povukli iz fondova izloženih europskim dionicama 5,9 milijardi dolara.

 

1 mlrd.

dolara otišla je iz britanskih dionice od početka godine

Radi se o drugom najvećem tjednom odljevu iz europskih fondova od kako EPFR prikuplja te podatke od 2000. godine te najveći od čuvenog referenduma o britanskom izlasku iz članstva u Europskoj uniji. Analitičari ovakav rezultat pripisuju zabrinutosti kako će izgledati britanski izlazak te zbog usporavanja europskog gospodarstva. Gledano pojedinačno po državama, iz njemačkih dioničkih fondova povučeno je 574 milijuna dolara čime je niz odljeva produžen na peti tjedan.   

Bolja rastuća tržišta 
Ujedno je to i najviši odljev od lanjskog svibnja. Dionički fondovi izloženi britanskim dionicama zabilježili su odljev od 449 milijuna dolara čime je malo ublažen bijeg investitora koji je u prethodnom tjednu dosegao i 601 milijun dolara.

Međutim, iz britanskih je dionica od početka godine povučeno milijardu dolara. Francuski fondovi izgubili su 224 milijuna dolara. Steve Chiavarone, portfelj menadžer u Federated Investors, ističe za Financial Times kako je kontinentalna Europa izvozna ekonomija te na nju utječe trgovinski rat, kamatne stope i snažan dolar. Fondovi izloženi rastućim tržištima mnogo su bolje prošli, zabilježivši priljev od 1,4 milijarde dolara, već 19. tjedan.

Komentirajte prvi

New Report

Close