Najveće uvrštenje u povijesti dolazi na (pre)malu burzu

Autor: Tomislav Pili , 13. studeni 2019. u 13:45
Najprofitabilnija kompanija na svijetu namjerava prikupiti i do 40 milijardi dolara / REUTERS

Burza Tadawul pred velikim izazovom zbog IPO-a Aramca.

Pomalo je ironična činjenica da će najveće uvrštenje neke kompanije “odraditi” burza koja je s radom započela prije 12 godina, a stranim ulagačima dopustila pristup prije tek četiri godine. Kako prenosi Reuters, burza Tadawul u saudijskoj prijestolnici Rijadu tvrdi da se već nekoliko godina priprema za početnu ponudu dionica (IPO) naftne kompanije Aramco.

Isukstva s Facebookom

Podsjetimo, prema dosadašnjim najavama Aramco će u IPO-u ponuditi između jedan i dva posto udjela, a namjerava prikupiti i do 40 milijardi dolara. No, poznavatelji financijske industrije ističu kako takva golema uvrštenja vrlo lako mogu rezultirati tehničkim poteškoćama. Pri tome podsjećaju na uvrštenje Facebooka na Nasdaqu 2012. godine koje je zbog velikog broja naloga dovelo do sloma sustava trgovanja.

Štoviše, to se dogodilo na burzi sa 40-godišnjim iskustvom i tržišnom kapitalizacijom od 13 bilijuna dolara, 27 puta većom od 500 milijardi dolara kapitalizacije Tadawula. U tom kontekstu, svaki tehnički ili likvidonosni problem tijekom IPO-a Aramca mogao bi biti veliki udarac za kredibilitet Aramca. “Morate imati stvarno robusnu tehnologiju kako bi podržali skok broja naloga koji se očekuju s tako razvikanim IPO-om”, naglašava Spencer Mindlin, analitičar Aite Group. Da se ne radi o bezazlenom problemu govore i tvrdnje financijaša uključenih u pripreme ovog IPO-a da je jedno od glavnih pitanja investitora je li Tadawul sposoban odraditi ovakav IPO.

Prodaja 17. studenog

Prema podacima iz prospekta objavljenog u subotu, prodaja dionica najprofitabilnije kompanije na svijetu započet će 17. studenog. Ukoliko u prodaji prikupi više od 25 milijardi dolara, Aramco će nadmašiti Alibabu na ljestvici najvećih IPO-a u povijesti. Podsjetimo, kineski internetski trgovac tu titulu drži od 2014. godine.

No, i sam Aramco je upozorio kako bi njegov izlazak na Tadawul mogao poremetiti trgovanje na toj burzi koja do sada nije imala IPO veći od 6 milijardi dolara. Šef Tadawula Khalid al-Hussan ističe pak kako je ta burza “spremna primiti najveće uvrštenje u povijesti financijskih tržišta”.

Komentirajte prvi

New Report

Close