Najveća burza skočila najviše u dva mjeseca, tu je i razlog

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. kolovoz 2019. u 10:26
Foto: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica zabilježile najveći dnevni skok u posljednja dva mjeseca, pri čemu su najviše porasle u tehnološkom sektoru, što se zahvaljuje korekciji cijena nakon nedavnog oštrog pada.

Dow Jones porastao je 371 bod ili 1,43 posto, na 26.378 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,88 posto, na 2.938 bodova, a Nasdaq indeks 2,24 posto, na 8.039 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle više od 1 posto, a najviše u tehnološkom, 2,4 posto.

To se zahvaljuje korekciji cijena nakon što su nedavno oštro pale zbog strahovanja ulagača od negativnog utjecaja američko-kineskog trgovinskog rata na globalno gospodarstvo.

Svjetske su burze bile pod pritiskom od polovice prošloga tjedna kada je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina na daljnjih 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz.

Kina je, pak, početkom tjedna odgovorila slabljenjem tečaja juana prema dolaru, što je Trump nazvao valutnom manipulacijom.

Nakon oštrog pada cijena krajem prošloga i početkom ovoga tjedna, posljednjih se dana tržište stabiliziralo, pa je nadoknađen dio gubitaka.

„Osim uobičajenih velikih investitora, na tržište su ušli i oni koji procjenjuju da su sada, nakon nedavnog pada cijena, dionice povoljne za kupnju. Pritom su najviše porasle cijene nekih dionica u tehnološkom sektoru koji je nedavno oštro pao”, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,21 posto, na 7.285 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,68 posto, na 11.845 bodova, a pariški CAC 2,31 posto, na 5.387 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close