Najsnažnija funta od odluke o Brexitu ruši cijene dionica

Autor: Tomislav Pili , 18. rujan 2017. u 08:04
Snažnija funta negativno se odražava na inozemne prihode kompanija/FOTOLIA

Britanska valuta jača već šest dana, a u petak se uspela sve do 1,36 dolara zbog najave podizanja kamatnih stopa.

Rast vrijednosti britanske funte na najvišu razinu u godinu dana sve se izraženije odražava na cijene dionica na Londonskoj burzi.

U petak je indeks FTSE 100 sastavljen većinom od tvrtki koje većinu prihoda ostvaruju u inozemstvu potonuo i četvrti dan uzastopce. To je najduži negativni niz od lipnja, pokazuju podaci FactSeta. Dok su u petak oko 15 sati njemački i francuski burzovni indeksi gubili oko 0,1 posto, FTSE 100 zaronio je čak 1,1 posto.

 

0,96 posto

u plusu je FTSE 100 tijekom ove godine

Komentari dužnosnika
Taj je indeks u posljednjih mjesec dana oslabio 2,3 posto, a tijekom ove godine u blagom je plusu od 0,96 posto. Za usporedbu, njemački DAX bilježi rast od 9,2 posto, a francuski CAC od 7,3 posto.

Razlog prošlotjednim gubicima dionica velikih britanskih kompanija leži u skoku tečaja funte, posebno nakon komentara dužnosnika središnje banke. Vrijednost britanske valute popela se u petak sve do 1,36 dolara, najviše od referendumskog glasovanja o članstvu u Europskoj uniji lanjskoga lipnja. Funta prema euru jača već šesti dan dosegnuvši 87,74 penija. Okidač za skok tečaja bila je izjava Gertjana Vlieghea, člana Odbora za monetarnu politiku Banke Engleske koji je do sada bio oprezan kada je podizanje kamatnih stopa bilo u pitanju.    

Približava se trenutak 
Iako je dan ranije Banka Engleske zadržala kamatne stope na sadašnjoj razini, Vlieghe je izjavio kako se "približava trenutak kada će kamatne stope možda trebati podići", prenosi Financial Times. Analitičari smatraju da su na takvu najavu djelovali podaci da se stopa inflacija približava petogodišnjem maksimumu. "Smatramo da je realna mogućnost podizanja kamatnih stopa u studenom ili veljači", tvrde analitičari Bank of America Merrill Lynch. Prognozu o studenom dijele i analitičari japanske banke Nomura.

Komentirajte prvi

New Report

Close