Nada u dodatne poticaje ispunila optimizmom ulagače na Wall Streetu

Autor: Poslovni dnevnik , 15. prosinac 2020. u 21:59
Kretanje terminskih ugovora na Dow Jones sugeriralo je u utorak rast vrijednosti na otvaranju trgovanja od 155 bodova/REUTERS

Izvedenice na S&P 500 i Nasdaq također su sugerirali rast tih indeksa.

Kretanje terminskih ugovora na američke burzovne indekse u utorak sugeriralo je oporavak cijena tamošnjih dionica nakon što je ovaj tjedan započet u negativnom tonu.

Nakon vijesti da su zastupnici Kongresa objavili posljednji u nizu prijedloga dodatnog paketa fiskalnih poticaja gospodarstvu, kretanje terminskih ugovora na Dow Jones sugeriralo je rast vrijednosti tog indeksa na otvaranju trgovanja od 155 bodova. Izvedenice na S&P 500 i Nasdaq također su sugerirali rast tih indeksa.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks pali, premda je u SAD-u započelo dugoočekivano cijepljenje protiv COVID-19, dok je Nasdaq indeks porastao. Dow Jones oslabio je 184 boda ili 0,48 posto, na 29.900 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,32 posto, na 3651 bod.

Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,61 posto, na 12.453 boda. Na samom početku trgovanja svi su indeksi bili u znatnom plusu, zahvaljujući početku cijepljenja, pri čemu je Dow Jones indeks dosegnuo rekordnu razinu.

Nakon što su u subotu regulatori po hitnom postupku odobrili primjenu cjepiva Pfizera i njegovog njemačkog partnera BioNTecha, u ponedjeljak je u SAD-u započela najveća kampanja cijepljenja u povijesti.

No, istoga je dana broj ukupno umrlih od koronavirusa u SAD-u premašio 300.000, dok je broj zaraženih premašio 16 milijuna, što je najveći broj od svih zemalja u svijetu. Nakon početnih dobitaka, do kraja trgovanja na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli su u negativno područje.

„I dok je cijelo tržište zadovoljno, optimistično zbog početka cijepljenja u SAD-u, mislim da je pad indeksa posljedica spoznaje prosječnog ulagača da to neće riješiti sve probleme toliko brzo koliko su se nadali”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Analitičari kažu da oprez ulagača ne čudi, s obzirom da je S&P 500 indeks u ovoj godini porastao 13 posto i dosegnuo rekordne razine, unatoč velikim štetama koje je pandemija nanijela gospodarstvima u svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close