Na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti: Ovo su razlozi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. travanj 2019. u 08:29
Foto: Reuters

Jučer objavljeni podaci pokazali su, pak, da je u ožujku osobna potrošnja porasla najviše u devet i pol godina, dok je ključni pokazatelj inflacije porastao po najnižoj godišnjoj stopi u posljednjih 14 mjeseci.

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, kao i Nasdaq indeks, jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji iz američkog gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 11 bodova ili 0,04 posto, na 26.554 boda, dok je S&P 500 porastao 0,11 posto, na rekordnih 2.943 boda, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na rekordnih 8.161 bod.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju novim dobrim pokazateljima iz američkog gospodarstva, nakon što je u petak objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju porastao brže nego u prethodnom kvartalu i znatno više nego što se očekivalo.

Jučer objavljeni podaci pokazali su, pak, da je u ožujku osobna potrošnja porasla najviše u devet i pol godina, dok je ključni pokazatelj inflacije porastao po najnižoj godišnjoj stopi u posljednjih 14 mjeseci.

Ti su podaci učvrstili uvjerenje ulagača da će američka središnja banka ostati popustljiva po pitanju monetarne politike zbog slabljenja inflacijskih pritisaka.

U utorak počinje dvodnevna sjednica čelnika Feda, a analitičari očekuju da će središnja banka ponoviti da će biti strpljiva po pitanju kamata i da ih u ovoj godini neće povećati.

Rast cijena dionica podržan je i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine američkih kompanija.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih oko 75 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari poboljšali procjene, pa sada očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 0,2 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 posto.

Od početka godine S&P 500 indeks skočio je oko 17 posto, pa je nadoknadio sve gubitke od kraja prošle godine, kada je oštro pao zbog naznaka usporavanja rasta svjetskog gospodarstva, trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, te povećanja kamata američke središnje banke.

Rast indeksa posljednjih mjeseci ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, kao i porukama Feda da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata zbog usporavanja rasta američkog i globalnog gospodarstva.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 posto, na 7.440 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,10 posto, na 12.328 bodova, a pariški CAC 0,21 posto, na 5.580 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close