Na najavu prisilne prodaje dionica Dalekovoda, cijena im neočekivano skočila

Autor: Jadranka Dozan , 07. prosinac 2020. u 22:00
Dionica Dalekovoda rasla je 4,4% uz promet od 1,2 milijuna kuna Marijan SuŠenj/PIXSELL

Inspirio FGS mora do 2. veljače prodati imovinu u Konsolidatoru koji drži 60,7 posto dionica Dalekovoda.

Početak ovotjednog burzovnog trgovanja obilježilo je, među ostalim, pojačano trgovanje i rast cijene dionica Dalekovoda.

Nakon 7,20 kuna s koliko je zaključen prošli tjedan, jučer su nakratko dohvatile i osam kuna, a trgovanje je zaključeno sa 7,52 kune i 4,4 posto porasta cijene, i to na 1,2 milijuna kuna prometa. Uvertira za to bila je burzovna objava povlaštene informacije nakon zaključenja trgovanja u petak koju je Dalekovod zaprimio od najvećeg dioničara, tvrtke Konsolidator.

Ukratko, ona drži 15 milijuna dionica ili 60,7 posto kapitala, a njezin većinski vlasnik, fond Inspirio FGS, mora do početka veljače prodati svu imovinu dio koje su (posredno) i dionice Dalekovoda.

Sama konstatacija da je upravljačko društvo tog FGS-a “dužno najkasnije do 2. veljače 2021. prodati cjelokupnu imovinu” u osnovi baš i nije poticajna za cijenu dionice Dalekovoda. No, tržište je odreagiralo suprotno.

Prema dostupnim informacijama, reklo bi se pogrešno, no uvijek ostaje pitanje tko stoji iza kupoprodaja i zna li možda netko nešto što drugi ne znaju. Kako bilo, u obavijesti se ne govori ništa što bi upućivalo na to da je na obzoru kupac zainteresiran za paket dionica i/li da je to izgledan ishod.

Utoliko sama informacija sugerira tek da Inspirio FGS, odnosno upravitelji tog fonda, nisu dobili suglasnost za produljenje rada fonda po isteku zakonom utvrđenog inicijalnog roka trajanja od 10 godina, koji u konkretnom slučaju istječe upravo 2. veljače. Za produljenje rada fonda (a zakon omogućava do dvije godine dodatnog roka) potreban je zapravo konsenzus svih ulagatelja.

Spomenuta obavijest, k tome, upućuje da (trenutno) nije opcija ni postupak likvidacije fonda, jer on ne bi podrazumijevao nužnu prodaju do 2. veljače.

“Redovni” proces likvidacije traje mjesecima, ali i za to je potrebna 75-postotna suglasnost ulagatelja, a sudeći prema Konsolidatorovoj obavijesti Dalekovodu, te potrebne većine nema.

U slučaju Inspirio FGS-a za to je dovoljno da protiv bude, primjerice, Fortenova grupa. Ona je nasljedila ulaganja bivšeg Agrokora u FGS-ove, ali se odlučila za strategiju dezinvestiranja non-core portfelja. Na njoj se posljednjih mjeseci radi intenzivno, što se svako toliko očituje i u objavama da su prodali pojedine tvrtke.

Poznato je da su još proljetos, s pojavom pandemije, fond menadžeri FGS-ova krenuli prema predstavnicima svojih investitora u povjereničkim odborima sa zahtjevima za prolongatima.

No, čini se da nakon kontroverzi vezanih uz “slučaj Agrokor” i HBOR, koji kao kvalificirani ulagatelj u tim javno-privatnim fondovima predstavlja “javnu komponentu”, želi što prije zaključiti priču o FGS-ovima.

Stoje li iza rasta burzovne cijene računice o mogućem kupcu 15 milijuna dionica Dalekovoda, teško je reći, ali akternativa je da se one poput naplavine pojaviti na burzi u idućih mjesec i pol. U svakom slučaju, osim mini lockdowna, u tom razdoblju slijede i božićno-novogodišnji blagdani.

A to znači da, ako već nisu u tijeku neki konkretinji razgovori za potencijalnu prodaju paketa, predstojeće razdoblje ne ostavlja FGS-u baš mnogo prilike da se ispregovara i realizira blok transakcija, bilo posredno, prodajom udjela u Konsolidatoru, ili izravno, prodajom dionica Dalekovoda.

Proteklih mjeseci u više su se navrata pojavljivale spekulacije vezane uz možebitne apetite PPD-a i prema kapitalnom ulasku u Dalekovod. On je zasad igrao na vjerovničku kartu i preuzimanje kreditnih tražbina koje mu već danas daju velik utjecaj.

Mnogi će reći i dovoljan, jer ga to potraživanje ionako čini “nezaobilanznim faktorom” za vlasnike kompanije.

Ostaje vidjeti zanima li PPD, uz dug, i dodatno podebljavanje pozicija kroz kapital. No, u tom pogledu jako je važan i redoslijed poteza, reći će oni koji drže da je u nekom trenutku moguće pretvaranje duga u kapital.

Pred Dalekovodom je u svakom slučaju prilično neizvjesno razdoblje, iako se u poslovnoj zajednici uglavom priznaje da je u protekle dvije godine mnogo napravljeno na financijskom i operativnom restrukturiranju kompanije.

Za pandemijske okolnosti solidnim se smatra i podatak iz devetomjesečnog izvješća o 1,5 milijardi vrijednosti ugovorenih poslova.

Usto, u prva tri kvartala poslovni prihodi Grupe povećani su u odnosu na lani za 11 posto, na 944 milijuna kuna, a operativna dobit EBITDA je gotovo utrostručena (sa 21 na 62 milijuna).

No, koliko je teret duga unatoč njegovu smanjenju još uvijek velik, potvrđuje i posljednje izvješće Dalekovoda o provedbi financijskog restrukturiranja u kojemu stoji da “zaključno s 15. studenim 2020. Društvo i Grupa imaju dospjele obveze s osnove redovnih kamata i glavnice senior duga iz predstečajne nagodbe u iznosu 41,19 milijuna kuna”.

Komentirajte prvi

New Report

Close