Mršićeva izjava: ‘Zaletio se čovjek, a nije smio’

Autor: Branka Suvajac , 18. listopad 2012. u 13:56
Zvonimir Mršić (PXL)

“Alo, Hanfa?!”, povikali su forumaši portala Poslovni.hr nakon što smo prenijeni izjavu predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića.

"Alo, Hanfa?!", povikali su forumaši portala Poslovni.hr nakon što smo prenijeni izjavu predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića kako će uskoro s investicijskom zajednicom podijeliti "nešto što će utjecati na cijenu dionice" te kompanije.

"Sačuvajte nešto novca za nakon tih vijesti, ali zbog pravila Burze ne mogu reći o čemu se radi, izjavio je Mršić primajući nagradu Poslovnog dnevnika za drugu najtransparentniju kompaniju na domaćem tržištu kapitala.

>>> Mršić bi otvorio pogon u Srbiji, Kostić kupio hrvatsku šećeranu

>>> Mršić: Nešto će uskoro promijeniti cijenu dionice, ali još ne mogu otkriti što

"Primili nagradu za transparentnost, a ovakvo nešto objavljuju", komentirali su naši forumaši. Nesumnjivo da je srce poskočilo i vlasnicima dionica Podravke koja je ubrzo postala najzaslužnija za današnje jačanje Crobexa. Cijena dionice Podravke porasla je više od dva posto nakon Mršićeve izjave.

>>> Pogledajte koliko je dionici Podravke trebalo da reagira na Mršićeve izjave

„Za današnji rast Crobexa najzaslužnija je dionica Podravke, čija je cijena skočila nakon izjave predsjednika Uprave te koprivničke kompanije da će uskoro objaviti dobre vijesti. Do te izjave trgovanje je bilo usporeno, tako da je u prvih 40-ak minuta trgovanja na domaćem tržištu ostvareno svega 100-tinjak transakcija“, izjavio je za Hinu Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar, koji smatra da će ta izjava vjerojatno nagnati Zagrebačku burzu i Hrvatsku agenciju za nadzor tržišta financijskih usluga da zatraže očitovanje od Uprave Podravke.

To se i dogodilo. Podravka je međutim na upit Zagrebačke burze odgovorila kako trenutno ne zna ništa o vijesti koja joj je lansirala dionicu.

"Društvo u ovom trenutku nema saznanja da postoje bilo kakve materijalne činjenice koje bi sukladno propisima trebale biti objavljene, zbog mogućnosti utjecaja na promet ili cijenu dionica. Sukladno zakonskim odredbama i odredbama Pravila Zagrebačke burze,  Društvo redovno objavljuje sve poznate činjenice koje su materijalne, odnosno koje  bi mogle  utjecati na cijenu dionice Podravke  i to  na Zagrebačkoj  burzi, HANFA-i, HINA-i te Internet stranicama Podravke. Nastavkom ove dobre poslovne prakse, o svakoj materijalnoj činjenici bez  odgode ćemo vas obavijestiti", poručuju iz Podravke, koju su iz Zagrebačke burze upitali o napisima portala Poslovni.hr, a koji je prvi prenio Mršićevu izjavu.

>>> Podravka trenutno ne zna ništa o vijesti koja joj je lansirala dionicu

Mladen Ostrički, predsjednik Uprave tvrtke Rast, kaže kako ovakav Mršićev istup nije u redu. "Takve izjave su brzoplete i nepromišljenje", objašnjava. Kaže kako je Mršić kao predsjednik Uprave jedne tako velike kompanije mogao znati kakvu će težinu i utjecaj na kretanje cijene dionice imati njegova izjava. "Nije smio reći da će nešto biti i da se spekulira što je to, morao je ili reći potpunu informaciju – ili ju ne reći uopće", kaže Ostrički, podsjećajući na obveze koje postoje u vezi davanja takvih informacija, prije svega prema Zagrebačkoj burzi.

Ostrički ipak napominje kako 'blagonaklono' gleda na Mršićevu izjavu. Misli da predsjednik Uprave Podravke nije imao namjeru svjesno manipulirati tržištem. "Zaletio se čovjek. U konačnici, on je ipak relativno novi predsjednik Uprave tako velike kompanije i mora se naviknuti na davanje takvih izjava. Take izjave moraju biti potpune, a ne zamagljene", zaključuje Ostrički.
 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Upotrijebili ste riječi koje nisu dozvoljene……….??????
Šta je sad ovo….??? Ne smijem pisati patetičan i jadan???

Milijun Hrvata sa blokiranim računima se dobronamjerno zaletjelo u sustav ovrhe jer su tek odnedavno na čelu svoje velike obitelji (gladne) i moraju se naviknuti na to da ukoliko zbog neiskustva postanu beskućnici pripreme novce za plaćanje globe temeljem novog zakona!!!
Nije mi račun blokiran..imam i viška, ali sam za to da budemo blagonakloni prema našim sugrađanima ukoliko budemo blagonakloni prema Upravama, stoga ili oprostimo svima ili nikome!!!

“Takve izjave su brzoplete i nepromišljenje”…ispravak netočnog navoda….takve izjave uz demanti iz kompanije su protuzakonite!!!

možda mu je Mesić dogovorio da gradi tvornicu pokraj Moskve, ostala je tamo parcela i projekat za Nexe cementaru, a danas bolje ide Vegeta od cementa

New Report

Close