Mršava trgovina na domaćim burzama

Autor: Poslovni.hr , 14. prosinac 2005. u 06:00

CROBEX još uvijek pritisnut negativnom izvedbom dionica Adris grupe

Svega nešto više od 13 milijuna kuna prikupljeno je tijekom jučerašnje, uglavnom negativno intonirane trgovine dionicama na dvjema domaćim burzama, obilježene u prvom redu skromnim pomacima većine dionica i pasivnim nastupom investitora.
A u takvim uvjetima, ne čudi kako su u glavnoj ulozi uglavnom bili – gubitnici, te su oba su burzovna indeksa bilježila pad vrijednosti, u nedostatku koordiniranih napora institucionalnih investitora, koji su očito zadovoljni ovogodišnjim rezultatima.
Jer u protivnom bi vjerojatno imali prilike vidjeti pozitivne učinke uobičajenog friziranja (bez negativnih konotacija) bilanci investicijskih fondova, u pokušaju da se tu i tamo ugrabi neki postotni bod i vlasnicima udjela prezentira nešto svjetlija slika.
Ovako, uz spektakularan rast povećeg broja dionica, teško je pronaći motive za nešto aktivniju ulogu, jer takav pokušaj, osobito u uvjetima niske razine likvidnosti, može poći i neželjenim smjerom.
Uostalom, i slijepo praćenje dvaju burzovnih indeksa, po uzoru na (u inozemstvu sasvim uobičajene) index fondove, u ovoj je godini ulagačima donijelo sasvim pristojan profit, teško usporediv s tradicionalnim (konzervativnim) financijskim instrumentima (poput bankovne štednje). U odnosu na početak godine, varaždinski je VIN do sada ostvario rast vrijednosti od 43 posto, dok je zagrebački CROBEX, dijelom sasvim sigurno pritisnut i još uvijek negativnim skorom povlaštenih dionica Adris grupe (ADRS-P-A), trenutno u plusu od 26 posto, što je još uvijek bolje od većine burzovnih indeksa razvijenog dijela zapadne Europe.
Inače, potonje su dionice na Zagrebačkoj burzi jučer bile najbliže cifri od milijun kuna prometa, no raspoložene je kupce bilo izuzetno teško pronaći, premda je suprotstavljena strana (prodavatelji) bitno snizila svoje apetite, potaknuvši intenzivnu korekciju kojom je u najvećoj mjeri neutraliziran snažan rast s početka tjedna.

Stvari su krenulo nizbrdo već od samog početka trgovine, budući je najviša cijena dana iznosila 3.200 kuna, potvrđujući još jednom tezu o neprobojnosti razine otpora na 3.300 kuna (zaključna cijena od prethodnoga dana). U prilično letargičnoj trgovini, obilježenoj vrlo malim rasponom oscilacija (najniža je cijena bila 3.182,5 kuna), dionice su dočekale kraj dana na dnevnom minimumu, ubilježivši dnevni pad cijene od 3,6 posto. A još manje živosti (mjereno obujmom trgovine) iskazale su dionice Plive (PLVA-R-A), čija se cijena gotovo i nije pomakla sa prijašnjih 400 kuna. Doduše, okrugla je brojka jučer figurirala i kao donja granica fluktuacijskog raspona, vjerojatno zahvaljujući blagoj inicijativi dolara na deviznom tržištu, a koja bi pak, ovisno o odluci FED-a, doista mogla prerasti u ofenzivu.
Uostalom, rezultat i nije tako loš ako se ima u vidu klizanje cijene GDR-a u Londonu, koje su domaći ulagači jučer ignorirali.
Na Varaždinskoj je burzi jučer realizirano nešto više od 6,35 milijuna kuna prometa, a vrijednost indeksa burze VIN pala je 0,19 posto, na 2.005,4 boda.
Nakon Jadranke, najtrogvanija je bila dionica Saponije, koje je protrgovano za 474,9 tisuća kuna, cijena porasla za 5,23 posto, na 346,69 kuna.

Jadranka jedini milijunaš

Jedini domaći milijunaš bila je Jadranka (JDRA-R-A), koja je jučer ipak odstupila od prilično dosadnog patterna, iako se cijena sve do posljednjih desetak minuta uporno (kao i protekla tri tjedna) držala razine od 1.550 kuna. Međutim, posljednja transakcija uistinu mizernog volumena (svega tri dionice) odlijepila je zaključnu cijenu (1.511 kuna) od dnevnog prosjeka i izazvala dnevni pad od 2,5 posto. U Zagrebu se pak, uz 690 tisuća kuna prometa, Atlantska plovidba (ATPL-R-A) izvukla s negativnog teritorija, ostvarivši 0,5 posto rasta, na 925 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close