Mogućnost da više kamate gurnu svijet u recesiju ispunila burze nervozom

Autor: Poslovni dnevnik , 05. svibanj 2022. u 07:44
Frankfurtski indeks DAX u poslijepodnevnim satima bilježio je blagi minus od 0,1 posto/REUTERS

Na europskim i azijskim dioničkim tržištima trgovalo se oprezno.

Na europskim se burzama u srijedu se trgovalo oprezno jer ulagači ne žele riskirati, s obzirom da se od američke središnje banke očekuje najveće povećanje kamatnih stopa od 2000. godine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 13.30 sati u minusu 0,5 posto, izgubivši dio dobitaka od utorka. Pritom je londonski FTSE indeks pao je 0,5 posto, na 7525 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,07 posto, na 14.031 bod, a pariški CAC 0,45 posto, na 6447 bodova.

Oscilacije
Ulagače nije osobito ohrabrio rast Wall Streeta u utorak, drugi dan zaredom jer se ponovno trgovalo nesigurno, pri čemu su se tijekom cijelog trgovanja indeksi izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području.

Nitko nije spreman previše riskirati, s obzirom da je prekjučer počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke. Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, gotovo svi očekuju povećanje kamatnih stopa za 0,50 postotnih bodova, što bi bilo najveće jednokratno povećanje cijene novca od 2000. godine.

Fed je već na sjednici u ožujku povećao kamate po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će i nakon svibnja nastaviti s agresivnim zaoštravanjem monetarne politike.

0,25

posto povećane su američke kamatne stope u ožujku

Zbog toga će u srijedu u fokusu ulagača biti konferencija za medije predsjednika Feda Jeromea Powella, koji bi mogao nagovijestiti kojim tempom će ubuduće povećavati kamate, ali i smanjivati bilancu, koju je Fed nagomilao kupujući obveznice kako bi pomogao gospodarstvu za vrijeme koronakrize.

“Glavni razlog nestabilnosti tržišta posljednjih mjeseci bio je Fed i njegova oštra retorika, stoga će Powellovi komentari biti glavni pokretač tržišta u srijedu”, kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

S obzirom da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo palo na kvartalnoj razini po prvi put nakon dvije godine, ulagači se plaše da bi moglo uroniti u recesiju ako Fed previše poveća kamate.

U minusima i Azija
Unatoč nesigurnosti uoči sjednice Feda, u posljednja dva dana cijene su dionica porasle, nakon oštrog pada u travnju. Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, njih devet je u utorak zabilježilo rast, a najviše energetski i financijski. I na azijskim su burzama cijene dionica jučer blago pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u minusu 0,4 posto.

Pritom su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,2 posto. U Japanu, Kini, Singapuru i Indiji danas se zbog praznika ne radi. Pad hongkonškog indeksa ponajviše je posljedica pritiska na dionice tehnoloških divova, kao što su Alibaba i Tencent, dok se na ostalim burzama trguje suzdržano, a indeksi stagniraju.

Komentirajte prvi

New Report

Close