Mogući profit zbog korone ‘štiti’ zdravstveni sektor na burzama

Autor: Marina Biluš , 19. ožujak 2020. u 22:00
Dosad su najviše izgubile dionice kompanija iz sektora industrijskih dobara, financija i usluga/GettyImages

‘Vjerojatno je razlog to što bi pandemija mogla donijeti golemu zaradu kompanijama koje nude podršku borbi protiv nje’, stoji u analizi.

Pandemija koronavirusa koja je već osakatila globalno gospodarstvo isti je utjecaj, naravno, imala i na tržištima kapitala koja na svim stranama svijeta bilježe potonuća nalik ili čak i gora od onih iz crne 2008. godine.

Analizom burzovnih kretanja i uz pomoć podataka podacima Finviza, portal LearnBonds, specijaliziran za financijsku tematiku, istražio je koji su sektori dosad pretrpjeli najžešći udar na vrijednost svojih dionica.

Pokazalo se da su dosad najranjivije bile dionice kompanija iz sektora industrijskih dobara, financija i usluga. Kako navodi autor Justinas Baltrusaitis, one su u razdobljima od jednog tjedna (počevši sa 17. ožujkom), jednog mjeseca i u tromjesečnom razdoblju zabilježile burzovni minus od 16,6, zatim 31,6% odnosno 28,1 posto.

Detaljan pregled

Raščlanimo li burzovna kretanja po pojedinim sektorima u proteklih tjedan dana, analiza pokazuje da su industrijska dobra “ostala” na -19,6%, slijedi financijska industrija s minusom od 14.6%, dok je u tom razdoblju najviše pala vrijednost kompanija koje posluju s bazičnim materijalima, u minusu su bile 20 posto, piše LearnBonds.

16

posto iznosio je minus zdravstvenog sektora prije tri mjeseca kada je sve počelo

Mjesečni i tromjesečni presjek tržišta kapitala nakon izbijanja pandemije pokazuje da su se posljedicama Covid-19 najviše hrvala tri sektora. Gledano kroz tri mjeseca industrijska dobra, financije i usluge bili su u minusu 34,6 posto, odnosno 32,1% te 26,8%.

Zanimljiv zaključak portala LearnBonds tiče se “nastupa” zdravstvenog sektora na burzama. Naime, općenito gledano, ta je “branša” u pogledu kretanja vrijednosti njezinih dionica napredovala s dolaskom koronavirusa, odnosno od izbijanja epidemije u kineskom Wuhanu.

Neočekivan rasplet

Štoviše, čini se da je upravo taj sektor na burzama dosad bio među onima koji su pretrpjeli manje štete.  Naime, zdravstvo je u mjesec dana zadržalo minus od “samo” 19,3 posto, pišu kolege s portala LearnBonds.

Prije tri mjeseca, kada je epidemija koronavirusa prvi put potvrđena, zdravstveni sektor na burzama je u prosjeku bio na minusu od 16 posto. Bolji od njega tada su bili samo konglomerati s -15,3 posto te komunalna djelatnost s 13,9 posto minusa, stoji u analizi.

“Dakle, iako je kriza vezana za novi virus udarila na sve branše, zdravstvo se u globalu čini najmanje ranjeno. Vjerojatno je razlog činjenica da bi pandemija mogla donijeti golemu zaradu kompanijama koje se bave zdravstvom, a koje  nude svoju podršku globalnoj borbi protiv Covid-19”, pojašnjava se u analizi.

Komentirajte prvi

New Report

Close