Moguć drugi val zaraze, oštro pale cijene dionica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. svibanj 2020. u 08:21
Foto: Getty Images

Jučer su ulagače pokolebale vijesti o o mogućem drugom valu širenja zaraze.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta, nakon upozorenja da bi prerano otvaranje gospodarstva moglo dovesti do novog vala širenja koronavirusa, što bi usporilo ekonomski oporavak.

Dow Jones oslabio je 457 bodova ili 1,89 posto, na 23.764 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,05 posto, na 2.870 bodova, a Nasdaq indeks 2,06 posto, na 9.002 boda.

Posljednjih su tjedana ti indeksi snažno porasli zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima vlasti, kao i postupnom popuštanju restrikcija povezanih s koronavirusom u mnogim zemljama, što bi trebalo oživjeti gospodarske aktivnosti.

No, jučer su ulagače pokolebale vijesti o o mogućem drugom valu širenja zaraze.

U Wuhanu, gradu iz kojega je početkom godine i započelo širenje tog virusa, zabilježeni su novi slučajevi zaraze, nakon više tjedana bez novih infekcija. U Južnoj Koreji zabilježen je, pak, najveći broj zaraženih u više od mjesec dana, a loše vijesti o širenju zaraze stigle su i iz Njemačke te Rusije.

Anthony Fauci, vodeći stručnjak za zarazne bolesti u SAD-u, u utorak je upozorio da će za razvoj i stavljanje na tržište lijeka ili cjepiva protiv koronavirusa trebati još neko vrijeme.

Fauci je upozorio i da bi prebrzo otvaranje i popuštanje ograničenja gospodarskih aktivnosti moglo dovesti do novog vala epidemije, u kojoj je već umrlo više od 80.000 Amerikanaca, te je pozvao savezne države da prate stručne preporuke i čekaju pad broja novozaraženih slučajeva.

To je izazvalo strahovanja ulagača da će oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva biti sporiji nego što su se nadali.

“Sa znanstvene točke glediša, ako se gospodarstvo otvori prebrzo, vratit ćemo se tamo gdje smo bili. Ali ako se gospodarstvo ne otvori, imat ćemo bolesno gospodarstvo”, kaže Phil Blancato, direktor u tvrtki Ladenburg Thalmann Asset Management.

Ulagače je zabrinuo i podatak o najvećem padu potrošačkih cijena u SAD-u od financijske krize 2008. godine. U travnju su, naime, te cijene pale daljnjih 0,8 posto, nakon 0,4-postotnog pada u ožujku, što je ponajviše posljedica pada potražnje za uslugama i benzinom.

No, cijene dostavne hrane skočile su 2,6 posto, najviše od 1974. godine, što je otvorilo neka pitanja. “Što će biti ako cijene osnovnih namirnica za život nastave rasti, a vi ne zarađujete dovoljno? To bi mogao postati problem”, kaže Blancato.

Zbog svega toga, ulagači su jučer odlučili povući dio zarade s tržišta, nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih tjedana.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,93 posto, na 5.994 boda, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,05 posto, na 10.819 bodova, a pariški CAC 0,39 posto, na 4.472 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close