Mješovita izvedba europskih dionica nakon MMF-ovog snižavanja prognoza

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. listopad 2012. u 17:15
Epa

Europska tržišta bilježila su u utorak mješovitu izvedbu nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio procjene rasta svjetskog gospodarstva u ovoj i idućoj godini.

Europska tržišta bilježila su u utorak mješovitu izvedbu nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio procjene rasta svjetskog gospodarstva u ovoj i idućoj godini.

Londonski FTSE pao je 0,1 posto na 5.837 bodova, frankfurtski DAX bio je na istom postotnom dobitku, dosegnuvši 7.302 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,4 posto i iznosio 3.420 bodova.
Dužnička kriza u eurozoni i dalje zabrinjava ulagače. Međunarodni kreditori dali su Grčkoj deset dana vremena da provede obećane reforme prije nego što odluče o isplati nove tranše kredita od 31,5 milijardi eura. Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je danas u prvi posjet Grčkoj od početka krize. Grčki sindikati organizirali su štrajk kojim prosvjeduju protiv tvrdog stava Njemačke o reformama vezanim za paket pomoći.

U međuvremenu je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi ustvrdio da su negativni rizici za gospodarske izglede eurozone uglavnom povezani s napetostima na nekoliko financijskih tržišta u zoni primjene jedinstvene europske valute. U raspravi na odboru Europskog parlamenta za gospodarsku i monetarnu politiku istaknuo je da banka očekuje slabu gospodarsku aktivnost u kratkoročnoj perspektivi i vrlo postupak oporavak u razdoblju nakon toga. Međunarodni monetarni fond snizio je danas procjenu globalnog rasta za ovu godinu na 3,3 posto, s 3,5 posto procijenjenih u srpnju, ukazavši na dodatno pogoršane izglede i ojačane rizike. Snižena je i prognoza za 2013., s 3,9 na 3,6 posto.

Za eurozonu MMF očekuje pad aktivnosti za 0,4 posto u ovoj godini, te oporavak i rast za 0,2 posto u 2013. Pogoršane prognoze nepovoljno su utjecale na rudarske kompanije, zbog očekivanja smanjene potražnje, pa je Rio Tinto ojačao 2,5 posto, a Vedanta Resources i Anglo American 3,3 odnosno 2,4 posto. Proizvođači automobila bili su pak među gubitnicima, uz pad vrijednosti Peugeot Citroena za 0,6 odnosno Daimlera za 0,7 posto.

Osjetniji pad odnosno rast vrijednosti zabilježili su i britanski BAE, u minusu jedan posto, i europski zrakoplovni koncern EADS, u plusu 0,3 posto, pri čemu su tri trgovca pripisala takvo kretanje njihovih dionica izvješću novinske agencije DPA o slomu pregovora o spajanju dvije kompanije. Japanski Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,1 posto, na 8.769 bodova.+

Komentirajte prvi

New Report

Close