Zagrebačka burza je u svrhu zaštite ulagatelja poduzela mjeru bez presedana

Autor: Tomislav Pili , 13. ožujak 2020. u 08:48
Foto: Getty Images

Do prekida trgovanja dionički je promet dosegnuo 8,6 milijuna kuna, a najlikvidnije su bile dionice Valamar Rivijere i Hrvatskog telekoma.

Trgovanje na Zagrebačkoj burzi (ZSE) završeno je u četvrtak već prije podneva zbog golemog pada vrijednosti dionica po nalogu financijskog regulatora, a što financijska industrija nije najbolje prihvatila. Nakon što je trgovanje u 9.44 sati privremeno obustavljeno na jedan sat prema pravilima ZSE-a, Burza je priopćila u 10.46 sati da je temeljem rješenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) trgovanje obustavljeno do kraja dana. Hanfa je kasnije objavila rješenje u kojem stoji da je trgovanje zaustavljeno u svrhu zaštite ulagatelja. Razlog obustave je pad vrijednosti indeksa CROBEX viši od 10 posto, spustivši se sve do 1429 bodova, razinu iz krizne 2009. godine. Na toj bodovnoj razini CROBEX bilježi gubitak od početka godine preko 29 posto. Podsjetimo, ovo je već drugi veliki pad domaćeg dioničkog tržišta ovoga tjedna nakon što je u ponedjeljak CROBEX izgubio 9,3 posto vrijednosti.

Iako svjedočimo urušavanju tržišta kakvo nije viđeno od financijske krize 2008. godine, zatvaranje cijelog tržišta mjera je bez presedana. Predsjednica Uprave Ivana Gažić ove će godine proslaviti 10. obljetnicu na čelu domaćeg tržišta i tvrdi kako za njezina mandata kompletno burzovno trgovanje nikada nije bilo obustavljeno. Na pitanje očekuje li da će regulator produžiti obustavu na više dana, Gažić ističe kako se nada da se to neće dogoditi. „Uloga je burze osiguravanje informacijske ravnoteže za sve ulagatelje kako bi trgovali na temelju dostupnih informacija“, naglašava Gažić. No, sudionici financijskog tržišta nemaju nimalo razumijevanja za Hanfin postupak. U neslužbenom razgovoru ističu kako nije jasno koga to Hanfa ustvari štiti s obzirom da je nakon burzovne katastrofe koju je izazvala afera Agrokor na burzi preostalo svega nekoliko tisuća aktivnih investitora. „Čak ni 2008. trgovanje nije bilo obustavljeno“, ističe jedan sudionik tržišta.

Do prekida trgovanja dionički je promet dosegnuo 8,6 milijuna kuna, a najlikvidnije su bile dionice Valamar Rivijere i Hrvatskog telekoma. Turistička perjanica potonula je 14,2 posto vrijednosti i spustila se na 20,60 kuna dok je HT pojeftinio 8,95 posto i trgovao se po 147,50 kuna. Valja naglasiti kako se HT našao na udaru rasprodaje unatoč najavi da će 646,12 milijuna kuna dobiti upotrijebiti za isplatu dividende od 8 kuna po dionici. Iako u HT-u tvrde da se radi o povećanju od 33 posto, veliki dioničari nisu najsretniji tim prijedlogom. Primjerice, Raiffeisen mirovinsko društvo, koje je proteklih godina redovito slalo protuprijedloga za skupštinu dioničara u kojima su tražili višu dividendu, moglo bi to učiniti i za skupštinu sazvanu 29. travnja. „Raiffeisen mirovinsko društvo će tijekom rada skupštine iznijeti svoj stav po navedenom prijedlogu Uprave, a isti će se u zadanom roku, a prije održavanja same skupštine i objaviti na mrežnim stranicama Raiffeisen mirovinskog društva“, stoji u njihovom odgovoru na upit Poslovnog dnevnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close