Mirovinski fond PBZ/CO traži prijenos skupštine Zagrebačke burze

Autor: Tomislav Pili , 17. lipanj 2020. u 22:00
Glavna skupština dioničara Zagrebačke burze zakazana je za 6. srpnja/ Marin Tironi/PIXSELL

Jedna od točaka dnevnog reda skupštine zakazane za 6. srpnja biti će i odluka o izmjenama statuta.

Obvezni mirovinski fond PBZ/Croatia osiguranje kategorije B poslao je u srijedu protuprijedlog za Glavnu skupštinu dioničara Zagrebačke burze u kojem traži da se izmjenama statuta ubuduće omogući prijenos skupštine.

Jedna od točaka dnevnog reda skupštine zakazane za 6. srpnja biti će i odluka o izmjenama statuta. Uprava Zagrebačke burze predložila je da se tim izmjenama omogući dioničarima glasovanje elektroničkim putem ako fizički ili putem opunomoćenika ne nazoče Glavnoj skupštini.

U obrazloženju svog protuprijedloga PBZ/Croatia osiguranja – koji je treći najveći dioničar sa 9,98 posto udjela – stoji kako su u potpunosti suglasni s prijedlogom Uprave o elektroničkom glasovanju.

9,98

posto udjela u Zagrebačkoj burzi drži obvezni mirovinski fond PBZ/Croatia osiguranje kategorije B koji je treći najveći dioničar

“No, kako bi se dioničarima omogućilo aktivno sudjelovanje u radu Glavne skupštine, ovim se protuprijedlogom Uprava ovlašćuje dopustiti da se skupština prenosi zvukom i slikom”, navodi taj mirovinski fond. Osim toga, ovaj mirovinac traži i brisanje odredbe u statutu prema kojoj je tekst Politike primitaka članova Uprave Zagrebačke burze sastavljen na hrvatskom i engleskom jeziku, a u slučaju suprotnosti između te dvije verzije, prevladat će ona na engleskom jeziku.

“Imajući u vidu da je člankom 12. Ustava u Republici Hrvatskoj u službenoj upotrebi hrvatski jezik, kao i da Glavna skupština donosi Politiku primitaka na hrvatskom jeziku, dok engleski jezik predstavlja samo prijevod iste, predlaže se brisanje stavka”, pojasnio je PBZ/Croatia osiguranje.

Komentirajte prvi

New Report

Close