‘Medvjedi’ su na mala vrata već došli na američku burzu

Autor: Tomislav Pili , 25. listopad 2018. u 14:36
Ulagači se pribojavaju da su zarade kompanija dosegle vrhunac/REUTERS

Trenutno 353 dionice iz indeksa bilježe pad veći od 10 posto, a njih 179 izgubilo je preko 20 posto vrijednosti.

Američki burzovni indeks S&P 500 već je u korekciji, samo mu to još nitko nije rekao. Iako još nije zagazio u taj teritorij, ponajprije zahvaljujući tehnološkim dionicama, većina njegovih sastavnica već bilježi pad cijene preko 10 posto, a neke su već i u "medvjeđem tržištu" s gubitkom iznad 20 posto od najviše razine u godinu dana. Prema analizi Reutersa, u korekciji su trenutno 353 dionice iz S&P-a 500, dok ih je 179 izgubilo preko 20 posto.  

Drži ga Apple 
Inače, sam indeks još se drži iznad "crvenog područja", pa zaključno s utorkom bilježi sedam posto minusa u odnosu na rekordnu vrijednost zabilježenu 20. rujna. "Glavu iznad vode" za sada mu drži Apple koji zbog svoje tržišne kapitalizacije iznad bilijun dolara ima i veliku težinu unutar indeksa. Appleova dionica trenutno bilježi 4,6 posto minusa u odnosu na najvišu vrijednost od 3. listopada.

 

7 posto

minusa u odnosu na vrhunac od 20. rujna bilježi S&P 500

Omjer cijene i zarade cijelog indeksa u ponedjeljak je iznosio 16,2 dok je za ilustraciju na vrhuncu 22. siječnaj ove godine iznosio 18,5, prema podacima Refinitiva. Najdublje su u "medvjeđem tržištu" dionice Wynn Resortsa i Western Digitala, kompanija snažno izloženih kineskom tržištu. Gubitak vrijednosti dionica posljednjih dana je, kažu tamošnji analitičari, izazvan strahovanjima na tržištu od negativnog utjecaja rasta troškova zaduživanja, plaća i carina na zarade kompanija.

Doduše, većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, ostvarila je u proteklom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo. No, ulagači se plaše da su zarade dosegnule vrhunac te da bi ubuduće njihov rast mogao bili znatno slabiji. "Ulagače brine i rizik od toga da bi više kamatne stope mogle izazvati usporavanje rasta gospodarstva", kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Nesigurnost na tržištu 
Nesigurnost na tržištu vlada od polovice rujna, kada je američka središnja banka po treći put ove godine povećala ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova i signalizirala da bi u prosincu mogla još jednom podići cijenu novca. Uz to, Fed očekuje da će iduće godine trebati povećati kamate još u tri navrata, a potom još jednom u 2020. godini jer američko gospodarstvo snažno raste, što bi moglo potaknuti jačanje inflacije.

 

4,6 posto

izgubio je na vrijednosti Apple u odnosu na rekord

Kretanje terminskih ugovora na burzovne indekse u srijedu sugeriralo je mješovitu izvedbu na Wall Streetu. Zahvaljujući dobrom poslovnom izvješću Boeinga terminski ugovori na Dow Jones sugerirali su rast za približno stotinu bodova. Međutim, S&P 500 i Nasdaq bilježili su blage minuse. Inače, američkim investitorima listopad neće ostati u najboljem sjećanju jer indeksi za sada bilježe mjesečne gubitke od najmanje pet posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close