‘Manjinci’ traže reviziju i povrat nagradnih dionica

Autor: Jadranka Dozan , 13. veljača 2020. u 22:00
Prihodi Grupe Bc u 2018. premašili 128 milijuna kuna/ DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

U Bc Institutu 62% dionica drže Daniel i Kaja Škoro, dok se uz oponente koji su tražili dopunu dnevnog reda veže nešto više od šest posto.

Bc Institut, sjemenarska kompanija za oplemenjivanje i proizvodnju bilja za desetak dana održat će glavnu skupštinu, a jedno je unaprijed sigurno: atmosfera neće biti kazališna. Troje manjinskih dioničara koji drže više od pet posto – Zlatko Jelošek, Ana Botkuljak i Dražen Hrkač – to je nagovijestilo prijedlogom dopuna dnevnog reda.

Povrh 13 točaka iz inicijalnog poziva, predložili su tri dodatne, među kojima i “podnošenje zahtjeva za naknadu štete od Uprave i Nadzornog odbora”. Očito nezadovoljna trojka Skupštini, naime, predlaže odluku kojom bi se predsjednik Uprave Ivica Ikić obvezao vrati 500 dionica tvrtke koje je dobio u prethodnim godinama kao nagradu za uspješno poslovanje, dok bi se članove NO-a obvezalo da “solidarno uplate” društvu po 10.000 kuna.

Opozicijska inicijativa
Predlažu usto posebnu reviziju određenih pozicija Bc Instituta, tvrdeći kako “protuzakonita odluka o isplati dividende (s kraja lipnja 2019.) otvara sumnju i u pravilnost ostalih poslovnih odluka Uprave i NO-a”. Posebni revizor bi, navode, s posebnom pažnjom trebao ispitati zajmove i kredite matičnog i povezanih društava, utvrđivanje vrijednosti imovine i njezina prikaza u poslovnim knjigama te investicije. Treća dopuna odnosi se, pak, na prijedlog za formiranje rezervi od pet milijuna kuna za kupovinu trezorskih dionica.

O izgledima u pogledu glasovanja treba reći da 62% dionica Bc Instituta drže Daniel i Kaja Škoro, dok se prema top 10 vlasničkih pozicija uz spomenute oponente veže nešto više od šest posto.

Bc Institut, inače, ne kotira na uređenom tržištu ZSE (nego na Progress platformi) pa se posljednja dostupna izvješća odnose na 2018. A na nju se referira i većina točaka dnevnog reda skore skupštine. Usporedno s opozivima skupštinskih odluka iz lipnja prošle godine, dioničari će se ponovno očitovati o razrješnicama, prihvaćanju financijskih izvješća, pokriću gubitka 2018. i isplati dividende iz zadržane dobiti.

Gubitak, ali i dividenda
Prijedlog vodstva kompanije je da se 2,11 milijuna kuna gubitka 2018. pokrije iz zadržane dobiti 2013., kao i da se dioničarima isplati 6,70 kuna dividende po dionici, također iz otprije zadržane dobiti.

Društvo je u 2018. ostvarilo 79,4 milijuna kuna prihoda (-1%) i 81,8 milijuna rashoda, a uz ocjenu da je poslovanje bilo stabilno negativan ruzultat pripisuje se utjecaju amortizacije revalorizacije dugotrajne imovine i otpisu zalika neklijavog sjemena.

Na razini Grupe Bc, koju uz matično društvo čini i osječka Bc Agroslavonija te tvrtke u Srbiji, BiH i Turskoj (od lani i u Ukrajini) prihod 2018. premašio je 128 milijuna. Dioničarima Bc Instituta Uprava je materijalima za skoru skupštinu priložila i opisni pregled poslovanja u 2019. po glavnim proizvodnim segmentima i (izvoznim) tržištima na kojima djeluje.

Komentirajte prvi

New Report

Close