Mali dioničari nikad oštrije na TDR, sada ohrabreni presudom

Autor: Marija Brnić , 18. kolovoz 2021. u 22:01
Zvonko Kolobara, direktor BAT-a za Adria regiju/Damir Špehar; Srećko Niketić/PIXSELL

Pitali smo i o odazivu malih dioničara na poziv za otkup dionica, no BAT ne otkriva detalje i odgovara samo: Zadovoljni smo.

Još nije poznato je li TDR-u i njegovom vlasniku BAT-u uspjela javna ponuda za otkup dionica Hrvatskih duhana, odnosno jesu li do početka ovog tjedna, do kada je bio otvoren poziv, dobili dovoljno pozitivnih odgovora malih dioničara da im osigura potrebnih 95 posto za squeeze out.

TDR je većinski dioničar ovog virovitičkog “duhanca” s udjelom od 89,55%, a mimo 3,15 posto dionica koje Hrvatski duhani imaju u svom trezoru, u posjedu malih dioničara je 7,3% dionica, za koje je im je TDR nudio po 225 kuna.

“Zadovoljni smo odazivom malih dioničara na javnu ponudu za otkup dionica. Vjerujemo da je to rezultat dobre ponuđene cijene po dionici”, kratak je odgovor iz BAT-a na naš upit o rezultatima njihove ponude malim dioničarima, inače, poznatima po redovitim godišnjim akcijama pritisaka za isplatu dividendi, a koje većinski vlasnik TDR uporno posprema u zadržanu dobit.

I za predstojeću glavnu skupštinu Hrvatskih duhana, koja će se održati za tjedan dana, na dnevnom redu je takav prijedlog o raspodjeli dobiti za 2020., no ovog puta mali dioničari izlaze s više protuprijedloga, a oni se više ne svode samo na isplatu lanjske dobiti.

Ovaj su put neformalno povezani mali dioničari puno zahtjevniji i glasniji, što zbog BAT-ove javne ponude za otkup dionica, što zbog pravnih “bodova” koje su u svojim zahtjevima uspjeli dobiti, no o tomu malo kasnije.

U protuprijedlozima objavljenim u Narodnim novinama Nenad Boban tako bi da se pored 15,5 mil. kn dobiti za 2020. preostale nakon izdvajanja za zakonske rezerve, dioničarima isplati i zadržanu dobit iz prethodnih godina, tako da po dionici dividenda “teži” 50 kuna.

Davor Sinković, pak, ide dalje i traži da skupština odobri isplatu 186 kuna po dionici. Do te brojke došao je temeljem potraživanja koja Hrvatski duhani imaju prema svom većinskom dioničaru TDR-a.

193

milijuna kuna iznosili su prihodi Hrvatskih duhana u istoj godini (2020.) kada su pozajmice TDR-u ‘probile’ rekord

Krajem prošle godine ukupan iznos kredita s kamatom prelazi 156 milijuna kuna, što je po Sinkovićevu tumačenju višak likvidnosti koji je zapravo akumulacija zadržane dobiti i njezin rezultat.

On, naime, ukazuje na rijedak primjer u poslovnom svijetu da tvrtka u 18 godina postojanja uredno posluje s dobiti, a niti jednom dosad nije podijelila dividendu.Time, međutim, većinski dioničar TDR nije oštećen jer, kako u objašnjenju navodi Sinković, Hrvatske duhane u kojem ima odlučujući utjecaj u vođenju poslova, koristi kao banku, a na taj način po njegovu tumačenju, godinama zaobilazi porezne obveze prema Republici Hrvatskoj, izbjegavajući i plaćanje poreza na dobit, te koristi likvidna sredstva Hrvatskih duhana za vlastite potrebe.

Male dioničare brine što taj financijski iznos pozajmica Hrvatskih duhana TDR-u ekspanzivno raste. Krajem 2017. visina pozajmice i kamata TDR-u dosezala je 20,8 milijuna kuna, godinu kasnije 46 milijuna, a krajem 2019. prelazi 118 milijuna kuna, da bi s 31. prosinca prošle godine taj iznos prekoračio 156 milijuna. Značaj tog iznosa jasniji je ako se zna da su lani ukupni prihodi Hrvatskih duhana iznosili 193 milijuna kuna.

Politiku neisplate dividendi TDR-ovci su u pravilu tumačili osiguranjem pomoći farmerima s kojima surađuju, njih oko 400, kojima omogućuju predfinanciranje proizvodnje. Bez pomoći za ulaganja u nabavu nove tehnologije, mehaničke berače, sustave navodnjavanja, u uvjetima nedostatka radnika postaje sve teže očuvati proizvodnju, zbog čega TDR pribjegava redovitom kreditiranju kooperanata.

Prema tumačenju TDR-ovaca takvom se politikom omogućuje funkcioniranje sustava proizvodnje, a ni kreditiranjem samog TDR-a, uz kamatu od 3,4%, nitko nije oštećen, jer Hrvatski duhani time ostvaruju prihod na koji plaćaju porez državi. Zapravo jedini koji ostaju nezadovoljni su mali dioničari.

Sud: Temeljno pravo dioničara

Ovaj put, međutim, protuprijedlozi malih dioničara imaju i dodatnu dimenziju – prvi put dolaze nakon što su pri Trgovačkom sudu u Bjelovaru potkraj svibnja uspjeli dobiti, doduše nepravomoćnu, presudu u korist svoje tužbe kojom se pobija odluka glavne skupštine Hrvatskih duhana o neisplati dobiti za 2018.

“Kada se ostvaruje tako velika dobit u višegodišnjem razdoblju, po mišljenju ovog suda, nema razloga da se dio tako velike dobiti, pa makar i iz samo jedne poslovne godine, a u ovom slučaju 2018., ne podijeli dioničarima tuženog Društva koje posluje s velikom dobiti, a nema posebnih gospodarskih razloga da se ta dobit ne podijeli, jer je smisao i bit imatelja dionica, da kada društvo dobro posluje, imatelji dionica ostvare pravo na dividendu kao imatelji tih dionica, jer je temeljno pravo svakog dioničara, pravo na dividendu”, odluka je suca Tomislava Mrazovića, na koju se u svojim zahtjevima sada pozivaju mali dioničari.

Zasad ostaju i različita tumačenja čime će rezultirati ta presuda bude li potvrđena, odnosno hoće li se samo formalno ponoviti glasovanje na glavnoj skupštini, a što bi s obzirom na strukturu vlasništva značilo ponavljanje ranije odluke, ili će Hrvatski duhani, kako to iščitavaju mali dioničari, morati isplatiti dividendu.

Logično, druga strana u priči, BAT, tumači kako zakonski nitko ne može naložiti vlasniku isplatu dobiti. Tomu mali dioničari odgovaraju kako u Londonu BAT uredno svojim dioničarima na kvartalnoj razini isplaćuje dividendu u iznosi od 8% tržišne cijene na burzi, dok u Hrvatskoj “ne slijedi takvu praksu i odbija uvrstiti svoje dionice na uređeno tržište Zagrebačke burze unatoč višegodišnjim molbama manjinskih dioničara”.

U TDR-u na sve prozivke malih dioničara odgovaraju tek s jednom rečenicom: “Hrvatski duhani odgovorno posluju štiteći interes svih dioničara, kooperanata i zaposlenika u skladu s najvišim profesionalnim standardima i u skladu sa zakonskim propisima”.

Deveterostruka cijena

Više od toga vjerojatno ne otkrivaju budući da su na presudu u Bjelovaru BAT-ovi pravnici uložili žalbu, pa će se taj postupak nastaviti, a iz tog razvoja događaja razvidno je i zašto je TDR reagirao objavom javne ponude malim dioničarima.

Tim više jer početkom godine, u veljači, kada je država preko CERP-a ponudila na prodaju svojih 445 dionica, koje čine 0,05 posto temeljnog kapitala Hrvatskih duhana, TDR nije reagirao, dok sad nudi čak devet puta višu cijenu.

Iz CERP-a, koji tada nije uspio prodati dionice, jučer nismo dobili informaciju jesu li prihvatili neusporedivo bolju cijenu za svoj paket dionica i zaradili, dok će se za konačne informacije o budućnosti vlasničke strukture virovitičke tvrtke i “muci” TDR-a i BAT-a s malim dioničarima biti jasnije nakon što SKDD u idućim danima dovrši svoj dio posla.

Komentirajte prvi

New Report

Close