Mali dioničari Đure: Čehu se previše pogoduje

Autor: Marija Brnić , 23. kolovoz 2022. u 07:00
Već prvo spajanje dionica bilo je protivno načelima odluke Europske komisije, upozoravaju mali dioničari Đure Đakovića /I. Galović/PIXSELL

Umjesto da mu se omogući dokap sa 101 milijuna kuna u novcu i 131 u pravima, traže da se ide u dokap u dva kruga i prikupljanje do 250 milijuna kuna. 

Kao i uoči prošle skupštine dioničara na kojoj se glasalo o velikom pospremanju i drastičnom smanjenju temeljnog kapitala grupacije Đuro Đaković, tako i uoči nove zakazane za 31. kolovoza, na kojoj se omogućuje ulazak i dokapitalizaciju privatnom investitoru DD Acquisitionu, grupa malih dioničara izlazi s protuprijedlogom.

Skupštinarima, njih 24, želi ukazati na posljedice predloženih odluka koje su po njihovim tvrdnjama protivne programu restrukturiranja Đure Đaković kojega je odobrila Europska komisija, te kojima će se njima nanijeti štetu.

Umjesto pojednostavljenog smanjenja temeljnog kapitala sa 103 milijuna na 51,5 milijuna kuna, kako bi se pokrilo gubitke, te smanjenjem nominalne cijene dionice s 10 na 5 kuna i potom spajanja dvije dionice u jednu po cijeni 10 kuna, predlažu da se gubitak pokrije ubrizgavanjem svježeg kapitala investitora DD Acquisitiona.

Nakon toga, stoji u protuprijedlogu, slijedi pretvaranje revalorizacijske rezerve od 54 milijuna kuna u temeljni kapital. Već prvo, lipanjsko spajanje dionica po njima je bilo protivno načelima odluke EK.

Nakon svakog pojednostavljenog smanjenja kapitala spajanjem dionica bez odgovarajućeg povećanja njihove nazivne ili nominalne vrijednosti postojeći dioničari, pojašnjavaju, osjećaju se pokradeno.

Stoga od uprave na skupštini traže pojašnjenje zašto se kod njih pojačava raspoloženje da ih se potkrada u korist češkog investitora. Njemu će se, sumiraju, pomoći da sa što manjim ulaganjem steknu udjel veći od 75% i omogućiti mu da ne mora uvažavati druge glasove, pa i istisnuti i državu.

Umjesto da mu se omogući dokap sa 101 milijuna kuna u novcu i 131 u pravima, traže da se ide u dokap u dva kruga i prikupljanje do 250 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close