LSE odbio ponudu Macquarie banke

Autor: Josip Jagić , 12. prosinac 2005. u 06:00

Londonska burza odbila je ponudu Macquarie, najveće australske investicijske banke, koja je za preuzimanje ponudila 1,48 milijardi funti (oko 15 milijardi kuna). Predstavnici Macquarie banke u subotu su najavili kako su Londonskoj burzi namjeravali ponuditi 580 penija po dionici, unatoč cijeni od 612 penija na zatvaranju trgovanja burze u petak. Iz Londonske burze ponudu su odbili jer je “uvredljiva” i “fundamentalno potcjenjuje vrijednost kompanije”.
Londonska burza, koja je matična burza velikih HBSC Holdings i BP Plc., odbija ponude za preuzimanje već godinu dana, još od prosinca prošle godine kad je odbila ponudu Deutsche Boerse od 530 penija po dionici kao prenisku. Euronext, koji je još u prosincu prošle godine najavio ponudu za preuzimanje LSE, još uvijek nije objavio koliko je spreman platiti, a Deutsche Boerse je odustala od svoje ponude od 1,35 milijardi funti nakon što je naišla na otpor dioničara.
Menadžer Macquarie banke Atul Lele izjavio je kako je ova ponuda bila početna a ne završna. Macquarie je u osam mjeseci ove godine u Europi preuzela kompanije u vrijednosti od čak 6,4 milijarde dolara i i toj grupi želi pridružiti 307 godina staru Londonsku burzu, na kojoj se trguje kompanijama ukupne vrijednosti od oko 2800 milijardi dolara. Londonska burza je u prošlom mjesecu udvostručila svoju dividendu i predlo-ila povrat 250 milijuna funti investitorima kao zalog za slobodniju strategiju poslovanja.
Kako je LSE odbila ponudu zbog premale ponuđene cijene, Macquarie banka je zatražila da joj se omogući uvid u financijsko poslovanje burze.

Komentirajte prvi

New Report

Close